Pagina de istorie: A fost sau nu asasinat Stalin?

În 5 martie 1953 se stingea din viață unul dintre cei mai sângeroși dictatori din istoria omenirii, Iosif Stalin. Există numeroase indicii care arată că Stalin ar fi fost asasinat de colaboratorii săi apropiați, care se temeau că vor fi executați de odiosul dictator sovietic, ce devenea din ce în ce mai despotic, scrie RFI în Pagina de istorie.

În ziua de 5 martie 1953, conducerea Uniunii Sovietice anunța că Iosif Stalin ar fi murit din cauze naturale la reședința sa de vacanță.

Milioane de oameni spălați pe creier l-au plâns pe dictator. Însă există mai multe indicii care arată că, de fapt, Salin nu ar fi murit de moarte bună.

Documentele au început să ”vorbească”

Simon Sebag Montefiore este autorul cărții ”Stalin: Curtea țarului roșu”. El a avut acces la documente referitoare la perioada sovietică desecretizate în anul 1993 din ordinul președintelui de atunci al Rusiei, Boris Elțîn.

Indiciile descoperite de Simon Sebag Montefiore sugerează că, în anul 1953, starea de sănătate a lui Stalin se deteriorase, din cauza exceselor făcute în compania tovarășilor săi de pahar.

În acest context, șeful temutei poliții secrete sovietice, Lavrenti Beria, ar fi folosit un anticoagulant, numit warfarin, pe care l-ar fi pus în vinul lui Stalin.

În exces, acest anticoagulant ar putea provoca o congestie cerebrală care poate fi fatală. Ipoteza lansată de Simon Sebag Montefiore pare să fie susținută și de alte dovezi. În memoriile sale, Viaceslav Molotv relatează că, la 1 mai 1953, Lavrenti Beria i-ar fi spus: ”Eu l-am eliminat! V-am salvat pe toți”.

Citiți întreg articolul pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment