Năstase se întoarce la închisoare! A primit 4 ani cu executare în dosarul Zambaccian. Dana Năstase, 3 ani de închisoare cu suspendare

Adrian Năstase a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani închisoare cu executare şi 5 ani interzicerea unor drepturi, iar soţia sa, Daniela Năstase la 3 ani cu suspendare şi 8 ani termen de încercare în dosarul “Zambaccian II”, potrivit www.romanialibera.ro.Sentinţa a fost dată de completul de cinci judecători al instanţei supreme format din judecătorii Ionut Matei (presedinte), Cristina Rotaru, Ioana Bogdan, Agela Dragne, Luminita Zglimbea.

Condamnarea fostului premier a fost dată pentru luare de mită în formă continuată (4 ani) şi şantaj (3 ani). Instanţa a contopit aceste două pedepse, astfel că Adrian Năstase va executa cea mai grea dintre pedepse, respectiv pedeapsa de 4 ani de închisoare (vezi decizia ICCJ ca document ataşat)

Adrian Năstase a mai fost condamnat la pedeapsa complementară de cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea. Este vorba de dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Adrian Năstase mai are la activ o condamnare la doi ani închisoare cu executare în dosarul “Trofeul Calităţii”, din care a executat aproape nouă luni, fiind eliberat condiţionat înainte de termen.

Acum, Tribunalul Bucureşti trebuie să contopească pedeapsa de 2 ani din dosarul “Trofeul Calităţii” cu pedeapsa de 4 ani din dosarul “Zambaccian” şi, fiind fapte concurente, Năstase va executa pedeapsa cea mai grea de 4 ani, la care instanţa poate adăuga un spor. Din pedeapsa contopită ( cu sau fără spor) se scad cele aproape 9 luni executate deja.

Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru “participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”. Instanţa a dispus şi suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la soţii Năstase a sumei de 1.824.303, 72 lei noi (peste 18 miliarde de lei vechi).

Irina Jianu, de la care au primit mita, a fost condamnată la 4 ani închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pentru spălare de bani şi fals intelectual la vamă, în formă continuată. Ea a scapat de faptele de dare de mită, care i s-au prescris. irina Jianu este condamnată la 6 ani şi în dosarul “Trofeul Calităţii”.

Adrian Năstase este acuzat în dosarul “Zambaccian II” de faptul că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

De asemenea, a fost acuzat că l-a şantajat pe consulul român în China, I Păun, că va dezvălui că este ofiţer acoperit dacă nu face declaraţii favorabile lui la DNA.

Adrian Năstase a declarat, la finalul judecării dosarului, că numai dacă instanţa ar da o pedeapsă cu spânzurarea, poate că l-ar şoca, arătând că în această cauză au rămas în suspensie o mulţime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o soluţie normală.

Related posts

Leave a Comment