Noul Val francez la cinema Arta într-un maraton de 10 proiecții semnificative

Cinema ARTA și Institutul Francez din Cluj lansează o serie de 10 proiecții dedicate Noului Val francez din cinematografie.

În perioada 6 aprilie – 8 mai cinefilii vor putea urmări pe marele ecran o serie de producții artistice franceze emblematice pentru cinematografia europeană. Filmele beneficiază de subtitrare în limba engleză, iar unele au și traducere în limba română.

Nouvelle Vague sau Noul Val se referă la o generație de cineaști francezi care s-a afirmat la finele anilor ’50 și care a bulversat regulile cinematografiei, permițând apariția unui nou tip de producție cinema, filmul de autor. În câțiva ani, François Truffaut, alături de colegii săi Jean-Luc Godard, Eric Rohmer, Jacques Rivette, Louis Malle și alții vor “intelectualiza” filmul, recurgând la o critică a trecutului și a prăpastiei existente între realitate și transpunerea pe ecran, experimentând totodată noi metode de turnaj și producție, după cum scrie cinema-arta.ro. Întorcând spatele academismului pe care îl denunță, acești tineri furioși ai cinematografiei franceze, deveniți apoi scenariști și regizori, filmează cel mai adesea în exterior, în decoruri naturale, cu o aparatură mult mai ușoară, portabilă,  apelând adesea la improvizații, dar întotdeauna inspirate, în care respingerea convențiilor se exprimă deseori printr-un joc artistic dezinhibat, cu un montaj ulterior neconvențional. Filmele din Noul Val reprezintă totodată lansarea unor noi actori, precum Jean-Paul Belmondo, Jeanne Moreau, Jean-Claude Brialy, Bernadette Lafond, Jean-Pierre Léaud.

Programul proiecțiilor:

Miercuri, 6 aprilie: Les 400 Coups / Cele 400 de lovituri, r. François Truffaut, 1958

Duminică, 10 aprilie: Pickpocket, r. Robert Bresson, 1959

Miercuri,13 aprilie: Zazie dans le Metro / Zazie în metrou, r. Louis Malle, 1960

Duminică, 17 aprilie: Paris nous appartient / Parisul ne aparține, r. Jacques Rivette, 1961

Miercuri, 20 aprilie: Jules et Jim / Jules și Jim, r. François Truffaut, 1961

Duminică, 24 aprilie: Léon Morin, prêtre / Leon Morin, preotul, r. Jean-Pierre Melville, 1961

Miercuri, 27 aprilie: Cleo de 5 à 7 / Cleo de la 5 la 7, r. Agnès Varda, 1962

Duminică, 1 mai: La Jetée, r. Chris Marker, 1962, 28 min + Lettre de Sibérie r. Chris Marker, 1958

Miercuri, 4 mai: Les parapluies de Cherbourg / Umbrelele din Cherbourg, r. Jacques Demy, 1963

Duminică, 8 mai: Pierrot le fou / Pierrot, nebunul, r. Jean-Luc Godard, 1965

(foto: lightups.io)

Related posts

Leave a Comment