Noile sisteme AI încalcă legea dreptului de autor

Artista Kelly McKernan a descoperit că munca ei a fost folosită de programe cu inteligența artificială. Noile  sisteme AI generative folosesc cantități mari de date: text, imagini, fișiere video și audio, toate extrase de pe internet. Conținutul poate fi creat în câteva secunde de cu o simplă comandă de text.

Artiști precum Kelly McKernan au început să riposteaze. Împreună cu caricaturista Sarah Anderson și ilustratoarea Karla Ortiz, McKernan a intentat un proces împotriva Stability AI, compania din spatele  Stable Diffusion, Midjourney și DeviantArt, o comunitate de artă online cu propriul generator numit DreamUp.

În ultimul timp firmele dezvoltatoare de programe cu inteligență artificială au avut un număr tot mai mare de procese legate de drepturile de autor, conform BBC.

La începutul acestui an, Getty Images a depus un dosar împotriva Stability AI, deoarece a copiat și procesat ilegal 12 milioane de imagini fără permisiune.

Noi reglementări care să protejeze artiștii

Eva Toorenent, o artistă care creează în mare parte desene cu creaturi, monștri și ilustrații fantastice, spune că a devenit îngrijorată de AI după ce a vizitat o galerie unde a fost surprinsă să vadă un desen care semăna cu o operă a ei.

„Îmi amintesc că m-am gândit, dacă acest lucru se poate întâmpla la o scară mai mică, se poate întâmpla și la scară gigantică”, a spus Toorenent. Deranjată de lipsa de protecție a artiștilor, ea
s-a grupat împreună cu alți cinci artiști pentru înființarea Regulamentului European pentru inteligență artificială. „Scopul este să creăm legislație și reglementări care să protejeze deținătorii de drepturi de autor și artiștii de companiile AI prădătoare”.

Stability AI a spus că nu poate comenta procedurile legale în curs, dar în decembrie 2022, șeful executivului, Emad Mostaque a scris pe Twitter că viitoarele modele vor fi „licențiate complet”.

CITEȘTE ȘI:

Startup românesc de blockchain și inteligență artificială se extinde în Olanda

Apple implementează inteligența artificială în funcția de autocorectare, în iOS 17

Related posts

Leave a Comment