Tăbliţă cerată romană de la Roşia Montană, expusă pentru o zi la Cluj

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei găzduieşte expoziţia ”O tăbliţă cerată de la Roşia Montană”, un prim eveniment dedicat acestui tip de exponat. Este vorba de două dintre părţile unui triptic, descoperite în galeria Sfânta Ecaterina în 1855. Tăblia reprezintă un contract de împrumut încheiat la Deusara, în data de 20 iunie 162. 

Tăbliţa cerată va fi expusă pentru o singură zi în cadrul muzeului. Expoziţia are scopul de a releva unele dintre cele mai fascinante documente în limbile latină şi greacă descoperite la Roşia Montană şi care sunt reprezentative pentru istoria primelor secole ale erei creştine din aceste regiuni.

 

Evenimentul este o primă acţiune dedicată acestui tip de exponat. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei mai pregăteşte, de data aceasta pentru vizitatorii Roşiei Montane care vor participa pe 18 august la Zilele Patrimoniului de la Roşia Montană, un atelier care îşi propune să pună la dispoziţia publicului larg, indiferent de vârstă, informaţii despre tăbliţele cerate, despre felul în care erau realizate şi despre cum scriau cei care locuiau aceste meleaguri în perioada romană.

Related posts

Leave a Comment