Moaştele unuia dintre cei mai iubiţi Suverani Pontifi din istorie pot fi venerate azi la Cluj. Un relicvariu care conţine o pânză cu câteva dintre picăturile din sângele Sfântului Ioan-Paul al II-lea, Papă al Romei, va fi expus azi în catedrala greco-catolică Schimbarea la Faţă.
Credincioşii se vor ruga în cadrul celor două liturghii, programate azi de la orele 09.00 şi 18.00, iar între liturghii şi în cursul serii vor putea venera aceste moaşte. Relicvele i-au fost dăruite episcopului greco-catolic de Clu-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, de către ES cardinalul Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop emerit de Cracovia şi fost secretar, vreme de mai mult de patru decenii, al lui Ioan-Paul al II-lea, inclusiv în perioada în care acesta era pontif roman.
Karol Wojtyla, viitorul Papă Ioan-Paul al II-lea, s-a născut în anul 1920, în localitatea Wadowice. Scriitorul Nicolae Mareş a descoperit că, printre strămoşii săi din secolul al XVIII-lea, se aflau şi români din sudul Poloniei, iar aceste informaţii nu au fost fost negate de Vatican.
Karol Wojtyla s-a dedicat carierei ecleziastice. A devenit preot, profesor, episcop auxiliar, arhiepiscop şi cardinal. În anul 1978, el a devenit primul papă cu origini poloneze din istorie. S-a opus dictaturilor, atât celor de extrema dreaptă, cât şi celor de extrema stângă. Alegerea sa ca Papă i-a încurajat pe reprezentanţii Solidarităţii, sindicatul muncitorilor polonezi, să se opună mai departe comunismului. De altfel, rolul istoric al lui Ioan-Paul al II-lea în răsturnarea comunismului nu poate fi negat.
De asemenea, Ioan-Paul al II-lea a promovat dialogul ecumenic şi interreligios. S-a opus, de exemplu, războaielor din Irak şi din Afganistan.
A fost primul Papă care a vizitat o ţară majoritar ortodoxă, România, în 1999. A pledat pentru unitatea tuturor creştinilor.
A murit în 2005. A fost beatificat în 2011 şi sanctificat în 2014.