Ministerul Sănătății: România va achiziționa vaccinuri contra variolei maimuței

România intenţionează să cumpere 1.000 de doze de vaccin contra variolei maimuţei, ser care să fie la dispoziţia autorităţilor pentru momentul în care se vor înregistra şi la noi cazuri. Între timp, tot mai multe ţări raportează persoane bolnave, iar în Belgia a fost introdusă carantina obligatorie.

Belgia este prima ţară din lume care a introdus carantina obligatorie pentru persoanele cu variola maimuţei. Autorităţile au decis ca bolnavii să stea în carantină 21 de zile.  Belgia a raportat până în prezent 4 cazuri de variola maimuţei în doar o săptămână. Până acum, peste 100 de cazuri au fost confirmate şi în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Italia, Suedia, Israel, Elveţia, SUA, Canada şi Australia. Primul caz suspect de variola maimuţei, din Grecia, s-a infirmat între timp. Pacientul, care este un român stabilit în Marea Britanie, are de fapt varicelă. El se afla în vacanţă şi a fost internat în spital, după ce pe corp i-au apărut erupţii asemănătoare celor provocate de variola maimuţei, iar suspiciunile au fost legate de această boală.

România nu a raportat încă niciun caz, dar a început achiziţionarea de vaccin. Copiii şi femeile gravide pot face forme grave. Variola maimuţei este un virus pe care îl cunoaştem de decenii, cunoscându-se comportamentul din exploziile epidemice recurente din Africa; există un grup de risc majoritar asupra căruia ne îndreptăm atenţia şi pe care îl cunoaştem din experienţe anterioare medicale nefericite, există un medicament (tecovirimat) aprobat pentru tratamentul bolii, chiar în acest an.

În România, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a informat că vor fi cumpărate câteva sute de doze pentru a avea un stoc de prevenţie. „Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanismul european de coordonare în cazul unor urgenţe epidemiologice HERA, vom tatona opţiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacţilor unei persoane care este diagnosticată cu această boală”, a comunicat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că se iau în discuţie maximum 1.000 de doze care să fie la dispoziţia autorităţilor din România. „Sunt cantităţi mici pentru că şi numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a explicat oficialul.

În prezent, în România nu există niciun caz de infectare cu variola maimuţei şi, conform unui comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii, nu există nicio bănuială de îmbolnăvire.

Related posts

Leave a Comment