Memoria unui dintre cei mai mari prelați catolici din Transilvania a fost omagiată azi la Cluj. În Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail, s-au rugat episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop, episcopul auxiliar emerit de Alba Iulia, PS Jozsef Tamas, preoți catolici din toată Transilvania, precum și mulți laici. Ei au sărbătorit, astfel, împlinirea a 85 de ani de la consacrarea episcopală a lui Marton Aron. Marele ierarh al Transilvania este, în prezent, obiectul unui proces de beatificare, aflat pe rolul Congregației pentru Cauzele Sfinților de la Vatican.
Marton Aron s-a născut în 28 august 1896, în Sândominic, pe atunci parte a Austro-Ungariei. El a mers la școală în satul său natal, apoi la Șumuleu Ciuc, iar apoi la Alba Iulia. La izbucnirea Primului Război Mondial, Marton Aron a fost înrolat în armata austro-ungară, cu gradul de locotenent. A fost rănit de mai multe ori.
În perioada 1918 – 1920, a devenit muncitor în Brașov, iar în 1920 a decis să înceapă studiile teologice în Alba Iulia. A devenit preot în anul 1924. A servit ca preot în Ditrău și Gheorgheni, iar în paralel cu activitatea preoțească, a devenit și profesor de religie. În 1930, a fost rechemat la Curia din Alba Iulia, iar apoi a fost numit preot la Cluj, în biserica Sfântul Mihail.
În 24 decembrie 1938, Papa Pius al XI-lea a decis să îl numească episcop romano-catolic de Alba Iulia. În februarie 1939, Marton Aron a fost consacrat episcop de către nunțiul apostolic în Regatul României, Andrea Cassulo. Marton Aron a fost unul dintre intelectualii care s-au opus cursei înarmărilor care avea să ducă la Cel de-al Doilea Război Mondial.
Din 1940, după împărțirea Transilvaniei, el a rămas la sediul său episcopal, în Alba Iulia, deși acesta rămăsese în Regatul României, spre deosebire de Transilvania de Nord, care fusese atribuită Ungariei. În timpul războiului, a încercat să aline durerile provocate de conflagrație și s-a opus deschis deportării evreilor în lagărele morții de la Auschwitz. Un discurs al său, ținut în biserica Sfântul Mihai din Cluj în 18 mai 1944, a fost atât de curajos, încât autoritățile fasciste ungare l-au expulzat în România pe liderul spiritual al maghiarilor catolici din Transilvania.
În anul 1945, Papa Pius al XII-lea a dorit să îl numească primat al Bisericii Catolice din Ungaria și să îl înalțe la rangul de cardinal, însă comuniștii maghiari s-au opus. Marton Aron a ajuns în conflict și cu comuniștii români, pentru că a pledat pentru respectarea dreptului la libertatea religioasă.
În 21 iunie 1949, Marton Aron a fost arestat de Securitatea românească, iar la jumătatea anului 1951 a fost condamnat la închisoare pe viață. A fost închis alături de numeroși români și maghiari care se opuneau comunismului. Potrivit mărturiei regretatului monsenior Tiberiu Marțian, care a fost închis alături de Marton Aron în temnița din Gherla, marele prelat și-a păstrat tăria de caracter. Papa Pius al XII-lea l-a numit arhiepiscop ad personam în timp ce era închis.
În anul 1955, Marton Aron a fost eliberat. Întoarcerea sa în Alba Iulia a declanșat o explozie de bucurie, care a înspăimântat autoritățile comuniste. Acestea au decis să îl plaseze în arest la domiciliu. Pentru un deceniu, autoritățile nu i-au permis să părăsească clădirea episcopiei. A reușit să iasă din clădire abia în 1967.
În 1970, el a fost ales președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, pe care a condus-o până la moartea sa, în 1980. A reușit să călătorească de câteva ori până la Roma, unde l-a întâlnit pe Papa Paul al VI-lea.
Marton Aron și-a dovedit până la capăt prietenia adâncă pentru români. Episcopul maghiar a admis studenți greco-catolici la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, în condițiile în care Biserica Greco-Catolică era interzisă. De asemenea, a cerut preoților romano-catolici să îi asiste spiritual pe credincioșii greco-catolici. În cele din urmă, comuniștii au impus exmatricularea studenților greco-catolici. Unii dintre ei și-au terminat studiile teologice în clandestinitate. Unul dintre acești studenți este Preafericitul Lucian cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de azi. La moartea sa, în 1980, România a pierdut un reper al moralității și al dragostei creștine.
Cauza de beatificare a lui Marton Aron a început în anul 1992.