Medicamentele sunt mai scumpe cu 500% față de 2019 – Spitalele nu dispun de stocuri de calamitate

Spitalele sunt în imposibilitatea de a asigura stocuri de calamitate în cazul unui dezastru, adică medicamentele pentru intervenție de urgență. Este o informație oficială, din documentele Ministerului Sănătății, prin care instituția cere mai mulți bani pentru spitale. 

Situația din spitale este critică din cauza majorărilor din ultima perioadă. Dacă vorbim despre majorarea prețului la medicamente, vorbim de o creștere de 500% față de situația din 2019, susține Ministerul Sănătății (MS), motiv pentru care în spitale nu e asigurat în permanență stocul de medicamente. Sunt manageri care spun că ajung să roage familiile pacienților să cumpere medicamentele necesare pentru tratament.

Asigurarea stocului de calamitate cu atît mai mult nu poate fi asigurat.  Prețurile la materialele sanitare au crescut cu 300%, iar cele cu energia electrică și încălzirea cu 100%. În aceste condiții, îngrijirea pacienților e afectată în mod sever, iar situația se va agrava dacă nu vor fi luate măsuri, iar unele proiecte pe fonduri europene ar putea fi afectate, potrivit documentului MS. Ministerul mai susține în document că cele mai afectate sunt spitalele universitare mari unde vin pacienți în starea cea mai gravă, care necesită tratamente costisitoare.

MS cere în acest context mai mulți bani de la Ministerul Finanțelor și să fie decontate cheltuieli realizate, nu cum se întâmplă acum când decontarea se face mult sub cheltuielile reale.

CITEȘTE ȘI:

Pensionarii vor beneficia de medicamente compensate din 2023 – Află care sunt condițiile

Sergiu Pașca: Progresele medicinei moleculare vor oferi soluții pentru tratarea bolilor psihice

 

Related posts

Leave a Comment