Lacul Beliș-Fântânele îi atrage pe cei care vor să scape de caniculă

Unul dintre cele mai frumoase lacuri artificiale montane din România este Beliș-Fântânele. Este vorba de un lac format pe cursului râului Someșul Cald, în inima Munților Apuseni. În mijlocul lacului se află vechea vatră inundată a satului, iar turla bisericii a rămas în picioare. În verile secetoase, când nivelul apei scade foarte mult, vechea turlă străpunge luciul apei, care într-o chemare tăcută a moților care au fost nevoiți să abandoneze casele strămoșilor lor.

Lacul din Beliș-Fântânele a fost amenajat la o altitudine de aproape 1.000 de metri. Acest lac are scop hidroenergetic, însă este utilizat și în scopuri turistice. Lacul are o suprafață de aproape 10 kilometri pătrați și o lungime de aproximativ 13 kilometri. Lacul s-a format pe cursul râului Someșul Cald după ce, în anul 1970, a început construirea barajului Fântânele. Construcția a fost finalizată în anul 1974, când moții au fost nevoiți să părăsească vechea vatră a satului și să se mute pe culmile care străjuiesc valea inundată. Au rămas în urmă ruine sub apă, care ies la suprafață în anii secetoși, când nivelul lacului scade mult.

Lacul de acumulare face parte dintr-o salbă de astfel de amenajări, care mai include lacurile de la Tarnița, Someșul Cald, Gilău, Florești și se încheie cu un ultim baraj, amenajat în Cluj-Napoca, în cartierul Grigorescu. Aceste lacuri au devenit și destinații turistice apreciate, mai ales în verile toride, când oamenii se răcoresc în apa rece de munte. De asemenea, lacul Tarnița a devenit principalul rezervor de apă potabilă al județelor Cluj și Sălaj.

CITEȘTE ȘI:

Hotelul Beliș-Fântânele devine Hampton by Hilton

SportinCluj: Lacurile din Gheorgheni, accesibilizate pentru persoanele cu dizabilități

Related posts

Leave a Comment