Concert simfonic de pe agenda Festivalului George Enescu, în avanpremieră, la Cluj

Colegiul Academic va găzdui joi, 31 august 2023, de la ora 19:00, un concert simfonic ce se regăsește pe agenda Festivalului Internațional George Enescu și se constituie într-o avanpremieră a concertului din data de 2 septembrie 2023, de la Sala Radio, București.

Sub bagheta dirijorului Jonathon Heyward, avându-l ca solist pe pianistul Andrei Gologan, ambii prezenți pe scenă atât la Cluj, cât și la București, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” va deschide, în capitală, Seria Orchestrelor Românești din cadrul aceluiași Festival George Enescu. Din programul celor două seri concertistice fac parte lucrări semnate de Doina Rotaru – Nymphea, Benjamin Britten – Concertul pentru pian, op. 13 și Dmitri Şostakovici – Simfonia nr. 1 în fa minor, op. 10.

Seara de joi, 31 august 2023, va debuta cu lucrarea „Nymphea”, aparținând compozitoarei Doina Rotaru, deopotrivă profesor doctor în cadrul Universității Naționale de Muzică București. Pianistul Andrei Gologan, la rândul său, va interpreta Concertul pentru pian, op. 13 de Benjamin Britten, de altfel o creație singulară în rândul lucrărilor compozitorului britanic. Concertul a fost scris în 1938 și apoi revizuit în 1945, inclusiv prin înlocuirea părții a treia. Aceasta a fost prima lucrare pentru pian și orchestră a lui Britten, pe care a interpretat-o el însuși, în premieră, în cadrul unui concert din 1938. Dedicat compozitorului Lennox Berkeley, concertul este o lucrare căreia i s-a acordat mai multă atenție la nivel internațional de abia în ultimii ani. Concertul se va încheia cu Dmitri Şostakovici – Simfonia nr. 1 în fa minor, op. 10. Datorită energiei, spontaneității și entuziasmului său, numeroși critici consideră această lucrare de tinerețe a lui Șostakovici ca fiind una dintre cele mai bune simfonii scrise de compozitorul rus. Deși, pe alocuri, se resimte influența lui Ceaikovski sau Prokofiev, simfonia dezvăluie o personalitate bine individualizată, înscrisă pe orbita marilor cuceriri compoziționale (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. De asemenea, biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

CITEȘTE ȘI:

Concert simfonic, în interpretarea tinerilor absolvenți ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”

Patrimoniul cultural imaterial din România, promovat în Polonia

Related posts

Leave a Comment