Talibanii le interzic femeilor afgane să plece în Dubai la studii

Bursele pentru femeile afgane au fost anunțate în decembrie 2022, după ce talibanii au interzis femeilor dreptul la universitate. Până acum un total de 100 de femei afgane au reușit să obțină aceste burse. Unii studenți afgani care trăiesc în străinătate, au călătorit deja în Dubai.

„După ce talibanii au închis universitățile pentru femei, singura mea speranță a fost să obțin o bursă care să mă ajute să studiez în străinătate”, a spus Natkai, student afgan în vârstă de 20 de ani. Numele lui Natkai a fost schimbat pentru propria ei siguranță. Talibanii au luat măsuri dure împotriva femeilor care li se opun. Natkai spune că a continuat să învețe, deși erau puține șanse ca ea să urmeze vreodată o universitate în patria ei.

Apoi i s-a acordat o bursă pentru a studia la Universitatea din Dubai din Emiratele Arabe Unite (EAU) de la omul de afaceri și miliardarul emirat, Sheikh Khalaf Ahmad Al Habtoor.

Natkai este una dintre cele cel puțin 60 de fete care au fost respinse de la aeroport. Talibanii au interzis călătoriile pentru femeile singure și le permit să plece în străinătate doar cu soții lor sau cu un însoțitor de sex masculin, cum ar fi un frate, unchi sau tată, cunoscut sub numele de mahram (o escortă masculină).

Natkai este descurajată, ea absolvise liceul și se pregătea pentru examenul de admitere la universitate exact când talibanii au preluat puterea pe 15 august 2021. Credea că a găsit o
modalitate ca să-și urmeze visele. Ea spune că nu are nimic de spus talibanilor pentru că ei „nu acceptă și nu respectă femeile”. Ea cere lumii să nu abandoneze fetele afgane sau educația lor.

CITEȘTE ȘI:

Talibanii atacă palatul prezidenţial din Kabul

Un bărbat şi o femeie din Afganistan omorâţi prin lapidare de către talibani

Related posts

Leave a Comment