Ionuț Cojocaru, istoric: ”Turcia merge spre Orientul Mijlociu”

Prezent la emisiunea Invitatul Dimineții de la RFI, istoricul Ionuț Cojocaru, specialist în probleme otomane și turce, spune că liberalizarea vizelor este un moment mult așteptat și salutat în Turcia și nu crede că libera circulație va aduce un aflux masiv de imigranți turci în Europa. El afirmă că premierul Ahmet Davutoglu va fi, cel mai probabil, debarcat la congresul AKP de la sfârșitul lunii mai. Potrivit istoricului, o Turcie slăbită de provocările geopolitice, dar și de conflictele politice interne va putea genera disensiuni inclusiv în zona balcanică și în Europa de Est. El afirmă că, în pofida negocierilor cu Uniunea Europeană, realitățile politice dar și problemele economice din Turcia duc țara mai degrabă înspre Orientul Mijlociu.”Liberalizarea vizelor este un moment îndelung așteptat de către turci și nu cred că ne putem aștepta la un aflux masiv de imigranți din Turcia spre Uniunea Europeană. Cei care au dorit să plece au făcut-o deja, sunt numeroase comunități de turci în Europa și sunt destul de mulți turci stabiliți și în România.

Problema este că acest acord cu Uniunea Europeană nu s-a făcut în mod transparent, ci este mai mult un fel de troc, în sensul că dacă Uniunea Europeană nu va renunța la politica de vize nici Turcia nu va respecta acordul în privința refugiaților.

Uniunea Europeană ar fi trebuit să nu răspundă acestui șantaj, dar într-un fel a preferat ca această problemă a migranților să nu mai revină în actualitate. Sunt însă oarecum sceptic că toate statele Uniunii Europene vor accepta propunerile Comisiei. (…) Dacă privim în istorie, toate tratatele cu Imperiul Otoman sau cu Republica Turcă s-au făcut după negocieri dure și cam de fiecare dată turcii și-au atins scopul. Cred că până la urmă așa se va întâmpla și acum. Nu sunt împotriva dreptului turcilor de a călători fără vize și nu cred că cei aproape 80 de milioane de turci vor da năvală în Europa”, spune istoricul citat de RFI.

Related posts

Leave a Comment