Muzeul de Artă din Cluj rămâne fără sediu. Palatul Bánffy din Piața Unirii a fost retrocedat de instanță urmașilor unui negustor din Săliște, Nicolae Roșca, ce a fost prieten cu ultimul nobil care a stăpânit palatul, Dionisie Bánffy. Practic, acesta a împrumutat bani de la Nicolae Roșca și, pentru că nu i-a mai putut restitui, i-a cedat acestui trei sferturi din clădirea din centrul Clujului.
Dionisie Bánffy și Nicolae Roșca, care era un negustor milionar, au creat un cinematograf în curtea palatului. Cei doi erau prieteni. Nicolae Roșca nu a reușit să se bucure prea mult de folosința apartamentelor din Palatul Bánffy, pentru că, în 1948, autoritățile comuniste au confiscat clădirea.
În perioada comunistă, în palat, a fost creat Muzeul de Artă, iar cinematograful din curte a fost demolat. După căderea comunismului, palatul a rămas în proprietarea Consiliului Județean Cluj, care a investit, doar în ultimii ani, peste patru milioane de lei pentru refacerea fațadelor frumosului edificiu baroc.
Acum, urmașii lui Nicolae Roșca urmează să intre în posesia a 750 de metri pătrați construiți. Consiliul Județean s-a oferit să cumpere această suprafață, dar moștenitorii lui Nicolae Roșca au refuzat. Totuși, timp de 10 ani, ei nu au voie să schimbe destinația imobilului. Clădirea-simbol din Cluj este considerată drept cel mai frumos edificiu baroc din România. O perioadă, ea a fost sediul Guvernului Principatului Transilvaniei. Valoarea ei de piață nu a fost stabilită, însă specialiștii vorbesc de câteva milioane de euro.