Șoferii care produc accidente rutiere grave sub influența drogurilor sau a alcoolului vor face închisoare cu executare, potrivit votului exprimat în unanimitate, luni, de Senatul României. Senatorii au votat, luni, în unanimitate ca şoferii care conduc băuţi sau drogaţi şi produc accidente mortale să facă închisoare cu executare.
„Legea Anastasia a trecut de Senat, cu vot unanim!
Am inițiat această lege ca răspuns al Parlamentului la revolta publică, la revolta oamenilor îndurerați atunci când văd că le mor semenii, iar vinovații se urcă din nou la volan liberi să producă noi accidente rutiere.
Îmi doresc ca și deputații să dezbată și să adopte cu celeritate această modificare a Codului Penal, în condițiile în care, de când am reinițiat acest proiect legislativ, crimele continuă să fie produse pe drumuri de oameni inconștienți care se urcă la volan beți sau drogați ori fără permis. Modificarea legislativă va trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți, pentru că, atunci când vedem că cineva se urcă beat sau drogat la volan, ar trebui să-l tragem de mânecă.
Sigur, este nevoie și de modificarea Codului Rutier, astfel încât cine comite o crimă conducând beat sau drogat ori fără permis auto să nu mai aibă niciodată dreptul de a conduce pe drumurile publice niciun vehicul”, a notat Robert Cazanciuc, inițiatorul proiectului de lege, pe pagina sa de Facebook.
România ocupa, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere, cu 1.779 de decese, mai arată parlamentarul social-democrat. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanțe interzise, pe lângă neglijență sau calitatea infrastructurii rutiere.
Legea a fost respinsă de Parlament în 2019, dar inițiativa de promovare a acestui proiect legislativ a fost reluat de senatorul PSD Robert Cazanciuc în noiembrie 2022. După ce a fost adoptat de Senat, proiectul Documentul trebuie să treacă și de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
România, „fruntașă” în UE la numărul de morți pe șosele
România ocupa, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere, cu 1.779 de decese, mai arată parlamentarul social-democrat. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanțe interzise, pe lângă neglijență sau calitatea infrastructurii rutiere.
„Datele furnizate de Poliția Română și de Ministerul Justiției arată o realitate sumbră: 20.000 de persoane trimise în fața instanțelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influența drogurilor sau băuturilor alcoolice. Tot în fiecare an își pierd viața sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuți sau drogați, aproximativ 500 de persoane. În Capitală, cel puțin, în luna iulie, au fost descoperiți la volan mai mulți șoferi drogați decât băuți”, a mai arătat Cazanciuc.
Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere
Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie (World Day of Remembrance – WDoR) este marcată în fiecare an, în a treia duminică a lunii noiembrie. În 2022, data la care sunt comemorate victimele accidentelor de circulaţie este 20 noiembrie.
Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie este un eveniment global care ne aminteşte de milioane de oameni care au murit ori au fost răniţi grav pe drumurile din întreaga lume şi pentru a conştientiza suferinţa tuturor victimelor, a familiilor şi a comunităţilor afectate.