În S.U.A. a crescut numărul deceselor din cauza alcoolului în rândul femeilor

Alcoolul ucide încă mai mulți bărbați, dar două decenii de date de la Centrul pentru control și prevenirea bolilor (CDC) arată că mortalitatea femeilor cauzată de alcool crește într-un ritm mai rapid, conform NBC.

Decesele legate de consumul excesiv de alcool sunt într-o creștere rapidă în Statele Unite, în special în rândul femeilor, arată un nou studiu.

În timp ce consumul de alcool încă ucide mai mulți bărbați decât femei, rata deceselor cauzate de alcool crește mai rapid în rândul femeilor, potrivit raportului publicat vineri în JAMA Network Open.

„Decalajul de gen se reduce”, a spus autorul principal al studiului, dr. Ibraheem Karaye, profesor de sănătate a populației și director al programului de științe ale sănătății la Universitatea Hofstra din Hempstead, New York.

Studiile anterioare au constatat că femeile consumă cantități mai mari de alcool, iar băutul excesiv  devine din ce în ce mai frecvent și asta poate explica cel puțin parțial ratele în creștere ale complicațiilor precum ciroza, a spus Ibraheem Karaye.

Într-o analiză a datelor a două decenii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Karaye și colegii săi au descoperit că rata mortalității cauzată de alcool a femeilor a crescut cu 14,7%, comparativ cu 12,5% în rândul bărbaților.

Din anii 1900, a existat o creștere progresivă a consumului de alcool de către femei și acestea se apropie de bărbați, a spus el.

„A devenit din ce în ce mai acceptabil din punct de vedere social ca femeile să bea la fel de mult ca bărbații”, a spus Dr. Peter Martin, expert în dependență și profesor de psihiatrie și științe comportamentale și farmacologie la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt din Nashville, Tennessee.

Ce complicații aduce alcoolul asupra corpului unei femei

Perioada de timp de la momentul în care femeile consumă prima băutură alcoolică, până la momentul în care apar complicații medicale este mai scurtă decât la bărbați, a spus Martin.

Din mai multe motive, femeile nu pot metaboliza alcoolul la fel de repede ca bărbații, ceea ce înseamnă că au mai multă substanță toxică în sistemele lor pentru mai mult timp.

“Femeile au cantități mai mici de enzimă, alcool dehidrogenază, necesară pentru descompunerea băuturilor, așa că rămân cu niveluri mai mari de substanță care este toxică pentru organe precum ficatul. Mai mult, femeile au mai puțină apă din corp pentru a dilua alcoolul pe care l-au consumat, rezultatul final este că alcoolul din sistemele lor devine mai concentrat.” a explicat  Karaye.

CITEȘTE ȘI:

Băutorii notorii nu rezistă la cantitățile mari de alcool

Managerul Spitalului Sf. Stelian: Vârsta de debut în consumul de droguri a scăzut dramatic, la 10-12 ani

Related posts

Leave a Comment