Guvernul a renunţat la ideea privatizării Cuprumin. Compania exploatează 60 la sută din rezervele de cupru ale României

Guvernul a renunţat la ideea privatizării societăţii Cuprumin SA. Anunţul a fost făcut la Abrud, la sediul companiei, de către ministrul Economiei, Mihai Fifor. El a adăugat că această companie merge foarte bine, iar perspectivele sunt încurajatoare.

Potrivit datelor companiei miniere, în anul 2016, Cuprumin a realizat un profit de 7 milioane de lei. În acest an, până acum, profitul companiei este de 25 de milioane de lei. Cuprumin are în prezent 540 de angajaţi, iar în perioada următoare va mai angaja 20 de persoane.

 

De asemenea, conducerea companiei doreşte să ia un credit bancar pentru a investi suma de 40 de milioane de lei în noi tehnologii din domeniul minier, care să sporească profitabilitatea companiei. În ultimii ani, conducerea companiei de stat a reuşit să scadă costurile de producţie de la 5.300 de dolari pe tona de cupru la 4.300 de dolari pe tona de cupru.

 

Cuprumin exploatează cariera de la Roşia Poieni, care reprezintă 60 la sută din rezervele de cupru ale României. Minereul extras este prelucrat primar, astfel încât concentraţia de cupru creşte de la 0,4 la sută la 20 la sută, apoi este exportat. Ministrul Economiei, Mihai Fifor, ar dori redeschiderea unui combinat în zonă pentru prelucrarea metalelor neferoase, astfel încât România să exporte metal cu o valoare mai mare decât cea a minereului. De asemenea, ministrul Economiei a anunţat că, în luna septembrie, va propune Parlamentului o nouă lege a minelor.

 


 


Related posts

Leave a Comment