Felicette a fost prima pisică ajunsă în spațiu

Felicette, o pisică pariziană fără stăpân, a devenit prima pisică lansată în spațiu pe 18 octombrie 1963, ca parte a programului spațial francez. Ea a fost una dintre cele 14 pisici antrenate pentru zboruri spațiale.

În 14 iunie 1949, un zbor suborbital american a transportat primul mamifer în spațiu, o maimuță Rhesus pe nume Albert al II-lea. La 3 noiembrie 1957, Uniunea Sovietică l-a lansat pe Laika în spațiu cu nava Sputnik 2, un câine fără stăpân găsit pe străzile Moscovei. Laika a murit în spațiu, dar a fost primul animal care a orbitat în jurul Pământului.

Colonelul armatei braziliane Manuel dos Santos Lage a plănuit să lanseze o pisică la bordul rachetei Felix I la 1 ianuarie 1959, dar zborul a fost anulat din cauza preocupărilor etice cu privire la siguranța pisicii. La 31 ianuarie 1961, ca parte a Proiectului Mercur, cimpanzeul Ham a devenit primul hominoid lansat în spațiu pentru un zbor suborbital. La 29 noiembrie 1961, Enos a devenit al doilea cimpanzeu lansat în spațiu și al treilea hominoid după cosmonauții Yuri Gagarin și Gherman Titov.

Programul spațial de rachete francez a început în 1961. Zborurile rachetei Veronique au fost restabilite în 1959 și au fost conduse de Comitetul pentru cercetări spațiale (CRS). Baza Franței din Sahara a lansat un șobolan pe nume Hector la 22 februarie 1961, iar Franța a devenit a treia țară care a lansat animale în spațiu. Hector avea electrozi implantați pe craniu, astfel încât să-i poată fi monitorizată activitatea neurologică. Au mai urmat alte două rachete cu șobolani la bord pe 15 și 18 octombrie, dar oamenii de știință francezi au vrut să folosească mamifere mai mari și au ales pisici, deoarece aveau deja date neurologice semnificative.

Pisicile au fost antrenate într-un scaun cu centrifugă

În 1963, Centrul de Cercetare Aeronautică (CERMA) a achiziționat 14 pisici pentru testare de la un furnizor de animale de companie, animalele au fost selectate în funcție de temperamentul lor (toate pisicile erau femele), pentru comportamentul lor mai calm. Pisicile erau fără nume înainte de lansare pentru a reduce probabilitatea ca oamenii de știință să se atașeze de ele.

Toate pisicile au avut electrozi implantați chirurgical în creier ca să le fie evaluată activitatea neurologică. O parte din antrenamentul pentru zborurile spațiale al pisicilor a fost similar cu antrenamentul oamenilor. Acest lucru a fost realizat de CERMA și a inclus utilizarea unui scaun cu trei axe cu centrifugă cu zgomot simulat de rachetă.

La 18 octombrie 1963, o pisică cu frac, desemnată C 341 și numită ulterior Felicette, a devenit prima pisică din spațiu, lansată din Algeria la bordul unei rachete Veronique AGI 47. Misiunea suborbitală a atins 152 km, C 341 experimentând o forță de 9,5 G la urcare și cinci minute de imponderabilitate. După un zbor de 13 minute, a fost recuperată în siguranță, marcând o piatră de hotar în cercetarea biologică a spațiului.

Cercetătorii au adunat datele din timpul zborului

Pe tot parcursul zborului au fost înregistrate date de înaltă calitate, șocurile electrice i-au fost administrate lui C 341 la o rată mai mare decât cea prevăzută. Ea a fost vigilentă în timpul fazei de ascensiune, deoarece era o sarcină utilă într-o rachetă.

Pulsul ei a încetinit în timpul fazei de microgravitație, iar respirația ei a devenit nominală. Reintrarea turbulentă a făcut ca ritmul cardiac să crească, dar datele slabe au fost dificil de analizat. Datele biologice ale zborului au fost date presei, care au numit pisica „Felix” după seria de desene animate cu același nume. CERMA l-a schimbat în femininul Felicette și a adoptat numele ca oficial. Felicette a fost eutanasiată la două luni după călătoria sa spațială, pentru efectuarea necropsiei și examinării creierulului.

Fostele colonii franceze au creat timbre pentru comemorarea zborului lui Felicette. Insulele Comore a lansat un timbru în 1992 ca unul dintr-o serie de timbre care reprezentau animale implicate în zborurile spațiale; timbrul folosea numele de Felix. În 1997, în Ciad au fost emise mărci poștale care comemorau pisica Felicette și alte animale din spațiu, cu același nume, Felix.

Foto: Motanul Felix într-un desen animat.

CITEȘTE ȘI:

Cum a supraviețuit o pisică pe trei nave scufundate în al doilea război mondial

Pisicile în Grecia și Roma antică

Related posts

Leave a Comment