Cum promovează USAMV gastronomia tradițională

Unul dintre cei mai importanți actori în promovarea gastronomiei tradiționale este Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Specialiștii universității clujene nu promovează doar vechi rețete din Transilvania, ci încurajează și creșterea și cultivarea raselor vechi de animale, precum și a soiurilor tradiționale de plante.

Păstrarea patrimoniului gastronomic este una dintre misiunile pe care și le-a asumat Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Studenții Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor sunt încurajați să participe, în fiecare an, la un festival tematic, unde să prezinte preparate tradiționale din zonele din care provin. Nu este vorba doar despre gătitul unor mâncăruri specifice, ci și de întocmirea de documente care pot asigura, în viitor, protecție juridică pentru aceste alimente.

Dincolo de documentarea și promovarea rețetelor tradiționale, specialiștii de la facultățile de Agricultură, Zootehnie și Biotehnologii, precum și Medicină Veterinară se implică și în promovarea unor vechi soiuri și rase românești. De exemplu, universitatea clujeană s-a implicat în salvarea unui soi aparte de struguri, numit Iordana, care mai este cultivat doar în podgoria Apoldia Maior din județul Sibiu, care aparține universității. De asemenea, sunt cultivate, în Stațiunea Pomicolă Palocsay, vechi soiuri de mere din Transilvania, iar în serele din Cluj sunt pregătite în fiecare primăvară răsaduri de legume precum Roșiile Inimă de Bou. Universitatea clujeană promovează și salvarea unor rase precum Bivolul Românesc, Porcul Negru de Bazna sau Oaia Merinos de Jucu. Dincolo de păstrarea vechilor tradiții gastronomice, aceste demersuri au un impact pozitiv și în ceea ce privește păstrarea biodiversității.

CITEȘTE ȘI:

USAMV Cluj-Napoca organizează ediția a XVI-a a Festivalului Produsului Tradițional – Află când

Tot mai mulți clujeni preferă alimentele tradiționale

 

Related posts

Leave a Comment