Cum este refăcută Grădina Franceză a Palatului Brukenthal din Avrig

Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte peisagistice din România este pus în practică în sudul Transilvaniei. Spectaculoasa Grădină Franceză a Palatului Brukenthal din Avrig este refăcută, în cadrul unuia dintre cele mai interesante proiecte dedicate naturii: Târgul de Flori, potrivit ClujInsider.ro.

Pentru a crește valoarea și atractivitatea Palatului Brukenthal Avrig, singurul complex baroc de asemenea anvergură și importanță din România, administratorii obiectivului au început cea mai amplă etapă de reamenajare a Grădinii Franceze, una dintre cele mai vizitate zone ale parcului.

Până la finalul lunii iunie, zona verde situată în față/dreapta clădirii Oranjeriei (unde acum funcționează restaurantul, hotelul, sala de festivități și terasa din cadrul complexului), va fi reconfigurată și amenajată în baza unor planuri elaborate de specialiști în domeniu, astfel încât să devină o grădină similară cu cele ce pot fi vizitate și admirate în marile parcuri cu specific baroc din Austria – Palatul Schönbrunn, Franța – Palatul Versailles, Germania – Palatul Sanssouci etc.

Planurile referitoare la viitoarea Grădină Franceză din cadrul fostei Reședințe de Vară a baronului Samuel von Brukenthal cuprind amenajarea unor noi ronduri cu flori, plantarea de gard viu și arbuști de mici dimensiuni, realizarea de alei, amenajarea unei mici fântâni arteziene etc. Importantele lucrări de amenajare se desfășoară în perioada „Târgului de Flori Brukenthal”, astfel că întregul proces poate fi urmărit de orice persoană pasionată sau interesată. Mai mult, în această perioadă, iubitorii florilor și pasionații de grădinărit pot participa la diverse ateliere de inițiere în tehnici de amenajare a grădinilor, precum și la seminarii cu teme specifice, ce se vor desfășura sub îndrumarea unor specialiști în peisagistică. Tot în această perioadă, vizitatorii vor putea achiziționa plante, arbuști sau diverse flori specifice unei grădini in stil baroc .

„Refacerea parțială a Grădinii Franceze din parcul Palatului Brukenthal este un proiect deosebit de interesant și complex, o adevărată provocare pentru noi. Avem încredere că, împreună cu specialiștii pe ale căror idei și experiențe ne bazăm, vom reuși crearea unei grădini ce va putea fi comparată cu zonele similare în marile parcuri baroce din Europa”, transmit administratorii complexului de la Avrig.

„Târgul de Flori Brukenthal” este deschis zilnic, astfel că vizitatorii au oportunitatea de a se bucura oricând de splendoarea naturii. Pe lângă bucuria prilejuită de accesul în lumea fermecată a florilor și a culorilor, vizitatorii au ocazia de a savura o cafea delicioasă sau o limonadă pe terasa însorită a complexului, ori de a servi un prânz delicios într-un cadru elegant și plin de rafinament.

Organizatorii au grijă și de cei aflați în căutarea unor cadre spectaculoase în care pot fi realizate fotografii și filmulețe pentru rețelele de socializare sau internet, astfel că vor permite fiecăruia alegerea colțișorului potrivit, iar florile vor fi protagonistele perfecte ale imaginilor fiecăruia.

”Patrimoniul istoric și cultural nu are doar o funcție muzeală. Acest patrimoniu trebuie păstrat viu, atât la propriu, cât și la figurat. Odinioară, în perioada barocă, reședințele aristocratice compuneau o unitate funcțională cu parcurile și cu grădinile lor. Noi trebuie să redescoperim această armonie și să redăm splendoarea pe care aceste domenii nobiliare au avut-o atunci când au fost amenajate”, spune ambasadorul Consiliului Europei pentru ruta cafenelelor de aur, Historic Cafes Route, Arnold Klingeis.

Palatul Brukenthal din Avrig este prima cafenea care a fost inclusă în prestigioasa rută culturală europeană și a dobândit faimă internațională. Acest palat reprezintă una dintre cele mai frumoase destinații turistice din România.

Related posts

Leave a Comment