Cum a devenit Veneția un pilon al comerțului în Evul Mediu

Veneția a fost timp de mai multe secole cel mai bogat și mai puternic centru al Europei, fiindcă a obținut profituri pe scară largă de pe piețele adiacente din Europa Centrală. A fost centrul major al comerțului cu arabii și indirect cu indienii în timpul Evului Mediu. De asemenea, a servit ca origine a dezvoltării economice și a integrării restului Europei în Evul Mediu.

Rădăcinile istorice ale Veneției provin din cultura etruscă. Cruciadele și cucerirea Capitalei Bizantine au deschis căile directe către Est și mai departe în Asia. Aceste călătorii, asemănătoare convoaielor costisitoare către Flandra, Tunisia, Siria și Constantinopol, au necesitat cantități uriașe de bani, în mod normal obținuți prin credit.

Cruciadele au adus intensificarea comerțului din care Veneția a profitat, astfel încât s-a clasat pe prima poziție în rândul națiunilor comerciale. Cu un secol înainte de jefuirea Constantinopolului (1204) au înflorit multe colonii de comercianți.

Aceasta a oferit (mai ales când ținem cont de cucerirea venețiană a Cretei) coloana vertebrală a comerțului liber și a convoaielor de nave mari trimise pe piețele din jurul mării Mediterane. În plus, a oferit multe oportunități de reglare a echilibrelor locale de putere și a asigurat parțial resursele cele mai importante (în special grâul) pentru orașul mamă.

Banii în acele vremuri constau în cea mai mare parte din aur sau argint. În consecință, economia depindea în mare măsură de disponibilitatea în timp util al acestor metale. Veneția a trebuit să dezvolte un sistem extrem de flexibil de monede și rate de schimb între monedele formate din argint și aur, dacă dorea să-și păstreze și să-și îmbunătățească rolul de platformă a comerțului internațional.

Construcția de nave era una din cele mai importante industrii

Ratele de schimb între monedele care circulau în interiorul Veneției și în afara acesteia trebuiau să fie ajustate în mod adecvat. Nobilimea nu a avut niciun scrupul ca să-și forțeze coloniile să accepte ratele de schimb, care erau utile doar pentru anumite părți.

În ciuda predominării comerțului intermediar, construcția de nave a fost încă de la început o industrie de maximă importanță – și a fost de departe cel mai important angajator. Destul de importantă în Evul Mediu târziu a fost și producția de draperii, de mătase și cea de sticlă. Totuși, monopolul sării și comerțul cu grâu și mei erau la fel de importante.

După ce a cucerit Constantinopolul și a construit un imperiu colonial, Veneția a fost puterea predominantă în estul Mediteranei, cu Genova ca principal dușman. Această predominanță a format cadrul politic împreună cu Imperiul Latin (1204–61), care a permis o extindere masivă a comerțului.

În plus, comercianții au participat la comerțul în creștere cu Țara Sfântă, unde Acra a jucat rolul principal până în 1291. Imperiul venețian a ajuns de la Veneția până în Creta, punctul său central era Cornul de Aur. Deși Veneția a fost complet incapabilă să cucerească cele trei părți din vechiul imperiu pe care cruciații le-au cedat lui Enrico Dandolo, ea și-a asigurat puncte strategice.

Forma tipică de companie venețiană a fost așa-numita collegantia. În cadrul acestui aranjament, un partener tăcut a introdus aproximativ trei sferturi din investiția de capital, iar partenerul activ, care conducea tranzacția, a introdus restul.

După cucerirea Ierusalimului, comercianții au fost nevoiți să găsească alte rute ocolitoare

Obiectivele, atribuirea responsabilităților și cotele erau stabilite înainte de începerea călătoriei, dar partenerul activ putea să-și reinvestească câștigurile în timpul aceleiași călătorii. Într-un fel, partenerul tăcut și cel activ au fost doar roluri care au fost fixate înainte de fiecare călătorie, în care mai mulți parteneri tăcuți își puteau încerca norocul.

Astfel s-au diminuat riscurile și au crescut oportunitățile de acumulare a capitalului. S-au dezvoltat relații strânse, dependențe și parteneriatele familiale au fost în mare măsură preferate.

Nu înainte de Evul Mediu Târziu au prevalat adevăratele societăți, companii concepute pentru perioade mai lungi. În plus, contabilitatea în partidă dublă a sporit posibilitățile pentru extinderea inițiativelor în țări destul de îndepărtate prin înființarea de avanposturi sau fabrici.

Rutele comerciale către Bagdad și Tabriz au fost ocolite o perioadă mai lungă din cauza cuceririi Ierusalimului de către arabi. Armenia Ciliciană a devenit principalul centru comercial, în plus, venețienii și-au pierdut porturile principale în Egipt și în anul 1291, de asemenea, cel mai important, Acra.

Nu întâmplător, Marco Polo a călătorit prin Asia în acești ani, între 1278 și 1291. O a doua cale a dus la Trabzon dincolo de Golful Persic până în India, o a treia de la Tana la gura râului Don până la Volga și la Marea Caspică până în India. Cea mai mare parte a comerțului era desfășurat cu navele maritime și nu pe uscat. Veneția a dezvoltat astfel un sistem de convoaie regulate cu mijloace de protecție puternice și a încurajat comerțul privat.

Veneția a atins apogeul în secolul al XV-lea

Potrivit istoricului Jan De Vries, puterea economică a Veneției în Marea Mediterană a scăzut semnificativ până la începutul secolului al XVII-lea. De Vries atribuie acest declin pierderii comerțului cu mirodenii, industriei textile necompetitive care era în declin, concurenței în publicarea cărților, impactului negativ al Războiului de Treizeci de ani asupra partenerilor comerciali cheie ai Veneției și costului în creștere al importurilor de bumbac și mătase în Veneția.

Veneția a atins apogeul în secolul al XV-lea când orașul-stat a monopolizat comerțul cu mirodenii din India, prin ținuturile arabe, folosind acorduri comerciale exclusive. Acest lucru i-a determinat pe spanioli și portughezi să caute noi rute către India, fapt ce a dus la descoperirea Americilor și la începutul Epocii Moderne.

Foto: Caspar van Wittel, Piața din laguna San Marco, 1700.

CITEȘTE ȘI:

Properzia de’ Rossi, prima femeie sculptor din Italia renascentistă

Alessandro de’ Medici, prințul de culoare al Florenței

Related posts

2 Thoughts to “Cum a devenit Veneția un pilon al comerțului în Evul Mediu”

  1. […] Cum a devenit Veneția un pilon al comerțului în Evul Mediu […]

  2. […] Cum a devenit Veneția un pilon al comerțului în Evul Mediu […]

Leave a Comment