Patrimoniul cultural imaterial din România, promovat în Polonia

Mai multe obiceiuri, practici și meșteșuguri din România, o parte înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, sunt promovate în această perioadă în Polonia, la Cracovia, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

În cadrul proiectului „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România”, care beneficiază de o susținere financiară nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), instituția clujeană de cultură organizează în perioada 17 august – 12 septembrie 2023, la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia, o expoziție de fotografie etnografică intitulată „Tradiții Vii”.

Aceasta prezintă, în 30 de panouri fotografice de mari dimensiuni, 18 obiceiuri, practici și meșteșuguri din România, dintre care o parte înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Astfel, Sânzienele, Mărțișorul, Jocul Călușului, Doina sau obiceiurile cu măști sunt doar câteva din tradițiile specifice românești, care vor purta publicul polonez într-o lume arhaică.

În cadrul vernisajului, care va avea loc în data de 17 august 2023, la ora 17:00, va fi proiectat filmul documentar „Corindatul Junilor din Mărișel” cu subtitrare în limba poloneză, realizat în campaniile de cercetare de specialiștii CJCPCT Cluj, și va fi susținută o prelegere despre tradițiile și obiceiurile românești.

Partenerii evenimentului sunt: Consulatul Onorific al României la Cracovia, Biblioteca Publică Regională din Cracovia și Societatea Polono-Română din Cracovia.

Echipa proiectului este formată din: Adriana Irimieș, coordonator și manager CJCPCT Cluj, consultanții artistici: Adriana Andrei, Consuela Bendea, Grigore Sâmboan, Marinela Istici, Claudiu Cubleșan și graficianul Nicolae Nerțan. Un sprijin deosebit în derularea acestui proiect l-a oferit prof. Ioana Diaconu Mureșan de la Centrul pentru Limba și Cultura Poloneză, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Proiectul „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România”, derulat pe durata a opt luni (februarie – septembrie 2023) contribuie la diversificarea activităților de promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România.

CITEȘTE ȘI:

Un nou Centru de Orientare în Carieră, destinat cercetătorilor științifici, la UBB

UBB va organiza un Centru Regional de Orientare în Cariera de Cercetare în valoare de 5,2 milioane de lei

Related posts

One Thought to “Patrimoniul cultural imaterial din România, promovat în Polonia”

  1. […] Patrimoniul cultural imaterial din România, promovat în Polonia […]

Leave a Comment