Concert simfonic, în interpretarea tinerilor absolvenți ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”

Dacă seara de marți a prilejuit întâlnirea iubitorilor de muzică clasică cu cei mai tineri interpreți, elevi ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”, concertul de vineri, 26 mai 2023, îi va aduce pe scena Colegiului Academic pe Maria Marica (vioară), Cadmiel Boțac (pian) și Cornelius Zirbo (violoncel), foști elevi sau absolvenți ai colegiului mai sus amintit, prezențe, deja binecunoscute în spațiul muzical din România și de peste hotare.

Ei vor interpreta Serghei Rahmaninov – Concertul nr. 2 în do minor pentru pian, op. 18 și Johannes Brahms – Dublul concert în la minor pentru vioară şi violoncel, op. 102 sub îndrumarea dirijorului Néstor Bayona.

Concertul va avea loc vineri, 26 mai 2023, de la ora 19:00, la Colegiul Academic.

Serghei Rahmaninov – Concertul nr. 2 în do minor pentru pian, op. 18 marchează unul dintre punctele culminante ale creației compozitorului rus, constituind totodată una dintre cele mai valoroase contribuții la repertoriul pianistic universal. Cu acest concert Rahmaninov a făcut să sune o nouă voce de compozitor: melodii imposibil de uitat, efecte pianistice strălucitoare, un flux neoprit de idei, o sensibilitate unică a stilului. Prin acest concert pentru pian, Rahmaninov urmează tradiția romantică a genului, în special cea reprezentată de Liszt și Ceaikovski (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).
Johannes Brahms este primul compozitor romantic care a dedicat un concert instrumental solistic viorii și violoncelului. Astfel, Dublul concert în la minor pentru vioară şi violoncel, op. 102 a fost dedicat renumitului violonist Joseph Joachim și violoncelistului căruia compozitorul îi promisese un concert, Robert Hausmann. Dacă prima parte a concertului aduce în prim plan o structură a formei de sonată adaptată destinației lucrării, partea a II-a surprinde prin intonarea, de către cele două instrumente, a liniei melodice în octave, pentru ca ultima parte, pliată pe o formă de rondo, să prezinte o temă jovială, jucăușă, deschisă diferitelor interpretări (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Related posts

Leave a Comment