Comisia Europeană se arată de acord față de planul coridorulului de transportare petrolieră Odesa-Broda


Reprezentantul Președintelui Ucrainei în probleme de securitate energetică internațională Bogdan Socolovschi a declarat că experții Comisiei Europene a receptat pozitiv motivația tehnico-economică și planurile de realizare a coridorului de transport de petrol Euro-Asiatic(EACTT) în baza folosirii conductei de gaze ”Odesa-Broda” îîn contextul diversificării rutelor în Europa, relatează agenția ucraineană Unian cu referire la serviciul de politică informațională a Secretariatului Președintelui ucrainean.În comnicatul emis de serviuciul respectiv se anunță că la 14 octombrie CE la nivelul experților a discutat despre coridoru de transport de petrol Euro-Asiatic(EACTT) și că planurile acestuia au fost avizate pozitiv.
Ideea de edificare a coridorului de transport de petrol Euro-Asiatic(EACTT) Odesa-Broda-Ploțk-Gdansk a apărut la mijlocul anilor 90. Aceasta prevedea construcția unui nou coridor de transport a petrolului, care ar permite să livreze petrol caspic în țările Europei Centrale și de Vest.
La 23 mai 2003 la Bruxelles a fost semnată o declarație comună a consiliului de miniștri a Poloniei, a cabinetului de miniștri a Ucrainei și a Comisiei Europene în privința acordării de sprijin proiectului menționat.
Comisia Europeană v acorda inițial 2 mln de euro pentru construcția conductei ”Brodsk-Ploțk”, care ar permite extinderea conductei din Odesa spre Marea Neagră până la Gdanskul polonez și până la malurile Mării Baltice.
În anul 2008 Polonia și Ucraina au creat o societate mixtă ”Sarmartia” la care au mai aderat companiile naționale de transport petrolier din Azerbaidjan, Georgia și Lituania, care au investit în comun 1,8 mln.de dolari pentru pregătirea a încă unui proiect de asemenea fel.
Costul realizării coridorului de transport de gaze Euro-Asiatic(EACTG) pe baza conductei petroliere ”Odesa-Broda” constituie 2-8 mlrd. dolari în dependență de volumul de transportare a petrolului.

Related posts

Leave a Comment