Cod galben de vânt puternic și ploi. Care sunt zonele vizate de avertizarea meteorologilor

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului, alertă valabilă până pe 2 aprilie 2022. Totodată, meteorologii au anunțat că începând cu 2 aprilie vom avea parte de o scădere a temperaturilor.

ANM a anunțat o avertizare cod galben în intervalul de valabilitate 31 martie, ora 18:00 – 2 aprilie, ora 21:00, fenomenele vizate fiind: cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului. De asemenea, meteorologii au emis și o informare de ploi, vânt și instabilitatea atmosferică, pentru întreaga țară.

Cod galben de ploi și vânt. Ce județe sunt vizate?

„În intervalul menționat, în jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, precum și în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali va ploua însemnat cantitativ și se vor acumula 50…70 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă. Local în Banat și Maramureș cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp.Temporar vântul va avea intensificări în Dobrogea și în estul Munteniei, cu rafale de 55…65 km/h și izolat peste 70…75”, au anunțat meteorologii.

Județele vizate de cod galben de ploi sunt: Alba, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Sibiu, Argeș, Mehedinți, Arad, Cluj, Gorj, Maramureș, Timiș, Bihor, Hunedoara, Mureș, Vâlcea, iar județele vizate de cod galben d eploi sunt: Ialomița, Brăila, Constanța, Tulcea și Călărași.

Totodată, meteorologii au emis o informare meteorologică în intervalul 31 martie, ora 12:00 – 2 aprilie, ora 21:00 de ploi moderate cantitativ, intensificări temporare ale vântului, manifestări de instabilitate atmosferică.

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării va ploua mai ales sub formă de aversă, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20…40 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h, joi (31 martie) în vestul și sud-estul teritoriului, apoi și în celelalte regiuni. La munte, la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80 km/h. Vineri (1 aprilie) vremea va deveni instabilă, vor fi descărcări electrice, iar în regiunile sudice posibil și vijelii”, au anunțat meteorologii.

Vremea se va răci treptat începând cu 2 aprilie, conform informării meteorologice.

Related posts

Leave a Comment