Clujul are încă doi salvamontiști atestați

Doi aspiranți din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj au finalizat cursurile Școlii Naționale Salvamont, etapa de vară, după ce timp de doi ani s-au pregătit împreună cu salvatorii montani experimentați din cadrul serviciului.

Astfel, la Centrul Național de Pregătire Salvamont Padina din Munții Bucegi s-au încheiat sesiunile de Evaluare Națională Salvamont, care au avut loc între 2 și 16 septembrie 2023, nivelul aspiranți, debutanți și avansați.

Sesiunea de vară a examenelor de atestare și reatestare în profesia de salvator montan a fost organizată de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, autoritate competentă în formarea profesională și, conform Legii nr. 200/2004, singura instituție abilitată la nivel național pentru pregătirea, atestarea și re-atestarea salvatorilor montani în România.

La aceste etape de evaluare, atestare și reatestare au participat, în total, circa 80 de cursanți, instructori, ajutoare de instructori, formatori și evaluatori. Din partea Serviciului Public Județean Cluj s-au calificat pentru participarea la Școala Națională doi aspiranți – Daniel Cocoș și Radu Botezan, care au și absolvit cu unele dintre cele mai mari calificative, cursurile de pregătire din Bucegi.

Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire județean al structurii salvamont din care face parte și 360 de ore, în patru sesiuni de evaluare, două sesiuni de vară și două de iarnă, pe nivelurile “începător”, “debutant” și “avansat”. După parcurgerea și absolvirea acestor etape, cursantul susține un examen de atestare, în urma căruia primește certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de școlarizare și atestare un număr de 30-35 de salvatori montani. Conform cadrului legislativ național, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențele profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate și a celor dispărute în zona montană.

Școala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri și cercetări în domeniu și la recomandările celor trei mari foruri internaționale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internațional de salvare Alpină și FIPS – Federația Internațională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, IEDO – Organizația Internațională a salvatorilor cu Drone, în care Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este membră.

La calificarea de salvator montan se ajunge după mulți ani de învățare, sacrificare a timpului personal și pasiune în a-i ajuta pe ceilalți. Oamenii pasionați de munte se apropie de Salvamont după ce au dobândit suficientă experiență montană și timp de cel puțin doi ani parcurg un stagiu de pregătire (aspirantură) în care deprind cunoștințe și aptitudini tehnice obligatorii în salvarea montană și mai ales învață cum să abordeze persoanele care au nevoie de ajutor. Abia după această perioadă, cei care susțin examenele interne în cadrul formațiilor Salvamont în care s-au pregătit pot fi recomandați pentru următoarea etapă de pregătire: Școlile Naționale Salvamont, câte două vara și câte două iarna. După absolvirea acestor școli și susținerea (cu peste nota 7) a tuturor examenelor, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România emite atestatul de salvator montan, moment în care, cei admiși, pot deveni voluntari salvamont cu drepturi depline. Dintre aceștia, câțiva ajung să își transforme pasiunea inițială pentru munte în meserie.

CITEȘTE ȘI:

Salvatorii Salvamont din Cluj au participat la primul stagiu complex de pregătire în salvarea acvatică

Cursuri de educație financiară pentru elevii clujeni

Related posts

Leave a Comment