Cine sunt câștigătorii Transilvania Fashion

Ediția 2022 a Festivalului Internațional de Modă Transilvania Fashion – powered by Banca Transilvania – a avut loc în weekend-ul trecut pe Esplanada Centrului de Cultură Urbană din Cluj-Napoca. Au fost trei zile pline de glamour și creativitate care au așezat Clujul pe harta celor mai importante evenimente de modă din Europa.

„În spatele celor trei zile de festival sunt șase luni de pregătiri, mii de ore de muncă, întâlniri, ședințe tehnice și o selecție dură a designerilor. Nu am vândut bilete, intrarea a fost liberă pentru că ne-am dorit să promovăm în rândul publicului larg arta vestimentară. De asemenea, nu am perceput taxe de participare, am pus la dispoziția designerilor în mod gratuit coafura, machiajul și modelele, dar și infrastructura scenică și tehnică necesare realizării unui astfel de spectacol de excepție. Am făcut toate aceste eforturi pentru a crea un eveniment care să transforme Clujul într-un pol important și în domeniul modei”, a fost mesajul transmis la finalul evenimentului de dr. Matei Miko, președinte și producător general FTF.

“Festivalul Transilvania Fashion 2022 – devenit acum realmente “Internațional” sub egida European Fashion Council și cu un număr atât de mare de designeri de calitate veniți din multe țări – reprezintă etalonul evenimentelor de modă multibrand din România. Echipa de organizare – de elită, creatorii selectați atent din mai multe zeci de solicitări prealabile, capacitățile tehnice – ultra-profi, locația – simbolică pentru Cluj și pentru perioada de înflorire a ideii de “lifestyle” în România și de arhitectură a frumosului în Europa – toate converg spre această reușită deplină. Acest succes al designerilor consacrați, al tinerei generații de creatori cu un potențial enorm și al suportului european consistent fac din Festivalul Transilvania Fashion un moment de glorie al creației vestimentare în esență și în întreaga ei complexitate! Respect”, a declarat Alin Gălățescu, art director FTF, la finalul celor trei seri de festival.

“Programul evenimentului internațional Transilvania Fashion festival 2022 și-a atins, la cel mai înalt nivel profesional, scopurile declarate: de prezentare a colecțiilor tinerilor designeri și ale celor consacrați, români și străini din țările membre ale European Fashion Council, de atragere în proiecte comune a universităților de artă din Europa de Est și a producătorilor de confecții cu renume internațional, de relocare, în acest an tragic, a evenimentelor de modă din Ucraina și Moldova și de demonstrare, în fața buyer-ilor ce ne-au vizitat, a capacităților de creație excepționale ale celor 45 de  designeri ce au evoluat pe catwalk-ul Festivalului Transilvania Fashion”, a precizat Anca Elena Bălan, producător asociat FTF, președinte al Asociației Romanian Fashion Council și președinte executiv European Fashion Council.

În cele trei zile de festival și-au prezentat colecțiile, în ordinea intrării pe catwalk-ul din Parcul Central: Cătălin Botezatu – cu două colecții, masculin/feminin, Irina Silaghi, Svetlana Cervinschi (Moldova), Narcisa Iftimut / Bettyshor (UNARTE București), Mihaela Hanches, Daiana Nealcos, Oana Habasescu, Oleksandra Piskun (Ucraina), Dima Makeev (Ucraina), Iryna Lukianova (Ucraina), Evgheni Hudorojcov (Moldova), Claudia Rawlings (UK), Tudor Halațiu, Carmichael Andrew Byfield (Olanda)  – cu două colecții, masculin/feminin, Oana Badea, Florin Breje / Andrada Petrariu / Oana Naslău (UV Timișoara), Fena Clothings, Kinga Varga, Daniela Naval & Naval Vladlena (Moldova), Aleha Toncea, Liborio Capizzi (Italia), Raluca Soare, Mara Popa, Cristian Crișan, Olga Onea / Nicoleta Sofronovici / Daniela Starinschi (Universitatea Tehnică a Moldovei, Republica Moldova), Doina Stratan (Moldova), Raul Pașcalău / Mihaela Vișovan (UB Timișoara), Mihnea Covaci (UAD Cluj-Napoca), Florina Bogdan, Diana Cholakova (Bulgaria), Cristina Breteanu, Andreea Ilina, Patricia Kudo, Ramona Bizbac / Iulia Vlejoangă / Mariana Vieru (UNARTE Bucuresti) și Yuliya Koroiova (Ucraina).

Alături de aceștia, pe scena FTF 2022 și-au prezentat colecțiile tinerii designeri vestimentari, absolvenți sau masteranzi ai Universități de Arte și Design din Cluj, Bogdan Boruz, Iris Caba, Teodora Frîncu, Simon Ezster Nora, Remus-Andrei Moldovan, Anca Zamfir, Iris Cornea, Szollosi Hanjal, Andrada Muntean, Denis Botineșteanu, Raul Matiș, Cristiana Filipoiu, Diana Vasiliță, Miruna Cristina Cioara, Andreea  Marinescu, Renata Mihaly, Nicu Liți, Giula Amelian, Rareș Brătulescu, Mara Cîrlig, Anastasia Miu, Giula Groșan, Jesica Durco, Camelia Boaru, Teodora Moldovan și Crina Hărșan.

La ediția 2022 a FTF au fost invitați, într-o secțiune internațională consistentă, creativă și surprinzătoare, designeri din Ucraina, Italia, Olanda, Anglia, Bulgaria și Republica Moldova.

Festivalului Transilvania Fashion a fost onorat să îi aibă ca invitați de onoare pe designerii ucraineni, în condițiile în care Ukrainian Fashion Week și-a mutat Săptămâna Modei de la Kiev pe alte scene europene consacrate – Germania, Cehia, Polonia și România.

Evenimentul a fost prezentat de îndrăgita artistă Anca Țurcașiu, care, duminică, în ultima seară a festivalului, a lăsat pentru câteva momente deoparte îndatoririle de gazdă și a urca pe catwalk într-o rochie din flori naturale, creație a designerului floral Florina Bogdan.

Locul devenit deja tradițional de desfășurare a festivalului a fost esplanada Centrului de Cultură Urbană din Parcul Central din Cluj-Napoca, care s-a transformat pentru trei zile într-o platformă de celebrare a modei datorită unei logistici impresionante de catwalk, sunet, lumină și ecrane LED, într-un superb amfiteatru în aer liber, străjuit de impunătoarea clădire a cazinoului și de istorica fântână arteziană amenajate în 1897, inspirate de clădirile celebrului Palat Sanssouci de la Potsdam.

Sâmbătă seara, la finalul celei de-a doua zile de festival, a avut loc Gala Laureaților, în cadrul căreia doi designeri, Kinga Varga (România) și Liborio Capizzi (Italia), au primit trofeul “Moda cum Laude”.

Foto: Carina Pleșcan

Related posts

Leave a Comment