Cine este noul comisar european din partea României

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acceptat nominalizarea Adinei Vălean pentru postul de comisar european din partea României. Adina Vălean ar urma să gestioneze unul dintre cele mai importante portofolii, cel al Transporturilor.

Noul Guvern condus de Ludovic Orban a trimis la Bruxelles două nominalizări. Pe lângă Adina Vălean, a fost propus și Siegfried Mureșan. Amândoi europarlamentarii se numără printre cei mai influenți români la Bruxelles.

În mandatul trecut, Adina Vălean a fost autoarea inițiativei care a dus la eliminarea roamingului între statele membre ale Uniunii Europene. Siegfried Mureșan a fost unul dintre purtătorii de cuvânt ai celui mai important grup politic din Parlamentul European, cel al Partidului Popular European.

Adina Vălean a fost declarată de o publicație europeană drept a patra în topul celor mai influenți europarlamentari din legislatura trecută. În prezent, este vicepreședinte al Parlamentului European. Ea a fost deputat PNL în legislatura 2004 – 2008, însă a demisionat din parlamentul național în 2007, pentru a deveni europarlamentar. De 12 ani este membru al colegislativului european. Adina Vălean este soția fostului președinte PNL, Crin Antonescu, care a fost și președinte al Senatului, precum și ministru.

Adina Vălean va fi audiată în comisia juridică și în cea de transporturi din cadrul Parlamentului European, înainte de a fi instalată oficial în funcție.

Nominalizarea sa vine după ce fostul Guvern PSD s-a făcut de râs printr-o succesiune de nominalizări năstrușnice. Mai întâi, a fost nominalizată Rovana Plumb, respinsă din cauza unor probleme de integritate. A urmat apoi Dan Nica, de asemenea, cu probleme de integritate, și Gabriela Ciot, acuzată de plagiat. Apoi, deși Guvernul PSD fusese demis, Viorica Dăncilă l-a nominalizat pe fostul europarlamentar Victor Negrescu, respins din cauza lipsei de legitimitate a fostului Executiv.

Află de aici cine este Victor Negrescu, o altă propunere a PSD pentru comisar european.

Related posts

Leave a Comment