Ce drepturi au cuplurile gay în România?

Paul și Cristian sunt împreună din 2019 și s-au mutat la țară, lângă Cluj-Napoca. Ei sunt unul dintre cele patru cupluri de același sex din România care au acceptat să vorbească public despre viața lor, în campania Asociației ACCEPT, #ProtejațiToateFamiiliile. Cei doi au vorbit la Via Cluj TV despre faptul că persoanele din aceste cupluri nu se pot moșteni unul pe celălalt, nu au dreptul să fie aparținători, dacă partenerul e internat în spital etc. Urmăriți o discuție despre drepturi civile, despre adopții, parade gay dar și despre cum sunt percepuți ei de cei din jur.

În România, persoanele LGBTQIA+ nu se pot căsători și nu pot încheia un parteneriat civil. Care sunt efectele:

  • Partenerii de același sex nu se pot moșteni unul pe celălalt prin intermediul moștenirii legale și nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului.

  • Membrii familiilor de același sex nu sunt recunoscuţi la spital sau în relaţie cu alte unităţi sanitare ca fiind aparţinători – prin urmare: nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital, nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau nu pot efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces.

Asociația ACCEPT a lansat campania de conștientizare #ProtejațiToateFamiliile care constă în 4 clipuri video cu familii din Timișoara, Cluj, Oradea și București care vorbesc despre iubire, respect, încredere, speranță, dar și despre piedicile legale pe care le întâmpină în România.

Related posts

Leave a Comment