Recensământul populației schimbat: în format electronic și varianta autorecenzare

Recensământul populației și locuințelor 2022, început odată cu data de 1 februarie, aduce o premieră în România: autorecenzarea. Este de asemenea primul recensământ în care preluarea datelor va fi făcută exclusiv în format electronic.

Recensământul are trei etape: între 1 februarie și 13 martie 2022, sunt  preluate date din surse administrative; între 14 martie și 15 mai 2022, se face autorecenzarea online (cei care au nevoie pot solicita asistență din partea unui recenzor); între 16 mai și 17 iulie 2022 se face colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor, pentru cei care, din diverse motive, nu au reușit să se autorecenzeze online, după cum scrie editiadedimineata.ro. Ca o idee comparativă, la recensămintele din Slovenia și Portugalia procentul realizat în autocenzarea online a fost de 87 la sută, după cum spune preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, citat de Agerpres. Obiectivul prioritar al recensământului este producerea de statistici oficiale naţionale şi europene, sub forma unor indicatori statistici, în condiţii de calitate, privind numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei rezidente, a structurii demografice şi socio-economice, date referitoare la gospodăriile populaţiei, precum şi la fondul locativ, condiţiile de locuit ale populaţiei şi clădirile în care se situează locuinţele.

Între 1859 – 1860, a avut loc primul recensământ al populației din cele două provincii unite. Desfășurat în condiții dificile – lipsa unei finanțări suficiente și numărul redus de recenzori pregătiți –, datele adunate au oferit informații despre populație, vârstă și infirmități, sex, stare civilă, naționalitate și cult religios, categorii sociale, profesionale. În 1899, s-a realizat al doilea recensământ al populației, coordonat de Leonida Colescu: „Această lucrare este necesară și folositoare pentru că o cunoaștere exactă a numărului populației înlesnește oricărui guvern sarcina care îi este încredințată de a se îngriji de îmbunătățirea mijloacelor de trai”. Primul recensământ din România de după unirea din 1918 a avut loc în anul 1930. Acesta a fost considerat de presa europeană a vremii „unul dintre cele mai moderne” recensăminte realizate la timpul respectiv în lume.

(foto: editiadedimineata.ro)

Related posts

Leave a Comment