Castelul Goga din Ciucea atrage tot mai mulți turiști

Castelul Octavian Goga din Ciucea atrage tot mai mulți turiști. Castelul și domeniul aferent au aparținut poeților Ady Endre și Octavian Goga. Din acest motiv, mulți dintre acești turiști sunt pasionați de literatură.

Castelul din Ciucea a fost ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea, de către un avocat din Huedin, Miklos Boncza. Fiica sa, Berta Boncza, s-a căsătorit cu poetul Ady Endre. În decursul anilor, acesta și-a invitat la Ciucea mulți prieteni, inclusiv pe poetul român Octavian Goga. Ady Endre i-a luat apărarea lui Octavian Goga atunci când poetul român era hărțuit de Justiția austro-ungară pentru opiniile sale exprimate în presa vremii. După Primul Război Mondial, Octavian Goga a cumpărat castelul de la văduva lui Ady Endre și l-a reamenajat după gustul său. Mulți dintre vizitatorii castelului sunt oameni pasionați de creațiile celor doi poeți, spune directorul muzeului care funcționează pe domeniul din Ciucea, Eduard Boboc.

În castel se află o impresionantă colecție de obiecte de artă, care stârnesc curiozitate și încântare, mai spune Eduard Boboc.

Pe lângă bronzurile romane sau pe lângă lucrările pictorilor români de la începutul secolului XX, în castel se mai află o tapiserie de mari dimensiuni, care redă o vânătoare cu elefanți, Tapiseria i-a fost dăruită lui Octavian Goga de către șahinșahul Iranului. Un alt obiect remarcabil este reprezentat de scrinul folosit drept birou de avocat de către liderul Revoluției române din 1848, Avram Iancu.

Related posts

Leave a Comment