Blue Monday: mit sau realitate?

Blue Monday – mit sau realitate? Toată lumea a auzit de Blue Monday sau de „cea mai depresivă zi din an”, dar câți dintre noi știm cum a apărut acest concept și cum s-a dezvoltat de-a lungul anilor?

Ce este Blue Monday și cum a apărut?

Conceptul de cea mai depresivă zi din an îi aparține lui Cliff Arnall, psiholog și profesor la Universitatea din Cardiff. Iar numele de Blue Monday a fost prima dată folosit în 2005 într-o campanie de publicitate realizată de compania britanică Sky Travel.

Pentru a-și susține teoria cu cea mai tristă zi din an, Cliff Arnall a creat o formulă matematică. Pentru a realiza formula, psihologul Cliff Arnall a luat în considerare mai multe aspecte: perioada de după Crăciun și obiectivele oamenilor pentru noul an, vremea din lunile de iarnă, facturile la utilități care sunt mai crescute în perioada de iarnă, și motivația redusă a oamenilor. Acestea sunt cauzele apariției depresiei sezoniere.

În formulă: 

– exprimă condițiile meteorologice,
D – datoriile; – salariul lunar,

T – timpul scurs de la Crăciun,
Q – timpul scurs de la începutul Anului Nou,
M – nivel motivațional scăzut,
Na – necesitatea de a acționa
D – salariul

Cu toate acestea, în ciuda faptului că depresia sezonieră este o afecțiune susținută și dovedită de studii medicale clinice, conceptul de Blue Monday, anunțat de psihologul Cliff Arnall, a stârnit multe controverse, iar colegii de breaslă au spus că este mai degrabă o pseudoștiință.

Mai mult decât atât, așa zisa formulă a psihologului „calculează” concepte care nu pot fi cuantificate în mod real, și sunt total diferite, precum „nivel scăzut de motivaţie”, „necesitatea de a acționa”, astfel că este greu de crezut că poate fi integrată în matematică. Atunci, criticii conceptului l-au acuzat că în realitate voia să promoveze serviciile agențiilor de turism pentru vânzarea de vacanțe, ca o contrapondere a depresiei.

Ulterior, psihologul Cliff și-a cerut scuze pentru că a lansat conceptul de Blue Monday și a realizat o campanie de comunicare prin care a încercat să transmită un mesaj: oamenii ar trebui să facă tot ce le stă în putință să-și mențină sănătatea mintală.

Tulburarea afectivă sezonieră

Potrivit publicației Health Europa, în lunile de iarnă, persoanele care suferă de tulburări psihice pot dezvolta și alte afecțiuni, precum tulburare afectivă sezonieră. Mai exact, vremea rece, zilele mai scurte și grija financiară pot determina tulburări de dispoziție sau pot accentua starea persoanelor care suferă de tulburări afective.

Tulburarea afectivă sezonieră (Seasonal Affective Disorder , SAD), este o formă de depresie ce se poate manifesta în anumite anotimpuri. Această afecţiunea nu durează doar o zi. Simptomele SAD pot include iritabilitate, dispoziţie scăzută persistentă şi sentimente de inutilitate. Pentru a-i ajuta pe oameni să-și îmbunătățească starea psihică, psihologul dr. Claire Vowel le recomandă să-și formeze noi obiceiuri.

Ziua renunțării la obiectivele de Anul Nou 

Psihologii spun că Blue Monday coincide și cu ziua în care cei mai mulți dintre noi renunță la obiectivele pe care le-am stabilit de Revelion.

Ajungem aici pentru că în cele trei săpămâni care au trecut de la intrarea în nou an și până în cea de-a treia luni a lunii ianuarie, ne dăm seama că cele mai multe rezoluții stabilite sunt nerealiste și nu fac decât să ne îngreuneze din punct de vedere emoțional.

De aceea Blue Monday mai este și ”Ditch NewYear’s Resolutions Day” (Ziua renunțării la obiectivele de Anul Nou).

Related posts

Leave a Comment