Arheologii au descoperit o sabie din epoca bronzului

Arheologii au descoperit o sabie octogonală cu o vechime de peste 3000 de ani, artefactul a fost găsit într-un loc de înmormântare din Bavaria, în sudul Germaniei. Potrivit unui comunicat al Oficiului Bavarez pentru Conservarea Monumentelor, sabia este atât de bine păstrată, încât strălucește.

Conform CNN, sabia antică a fost descoperită săptămâna trecută pe un sit din Donau-Ries, iar arheologii cred că a fost îngropată cu persoana decedată pe post de cadou de înmormântare. Se presupune că sabia datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea î.e.n., din epoca bronzului mijlociu.

O sabie ca aceasta, cu mâner octogonal realizat în întregime din bronz, este o descoperire rară, potrivit declarației. „Sabia și locul înmormântării mai trebuie să fie examinate, astfel încât arheologii noștri să poată clasifica această săpătură mai precis”, a declarat profesorul Mathias Pfeil, șeful Biroului de Stat Bavarez pentru Conservarea Monumentelor. „Starea de conservare este excepțională! O astfel de descoperire este foarte rară”, a adăugat Pfeil.

Cercetătorii cred că sabia era o armă reală

„Centrul de greutate din partea din față a lamei indică faptul că a fost echilibrată în principal pentru tăiere”, se arată în declarație.

Sabia fost lăsată într-un mormânt în care se afla rămășițele a trei persoane – un bărbat, o femeie și un tânăr, care au fost îngropate la distanță de scurt timp, nu este clar care a fost relația lor,
dar au fost îngropați cu o gamă bogată de bunuri funerare, continuă declarația.

Cercetătorii cunosc două zone de producție pentru săbii octogonale în Germania. O regiune, una locală, se afla în sudul Germaniei, în timp ce cealaltă provenea din nordul Germaniei și Danemarca. Nu se știe unde a fost turnată sabia. Doar fierarii pricepuți puteau făuri săbii octogonale.

Mânerul, care are două nituri, a fost turnat peste lamă într-o tehnică cunoscută sub numele de turnare suprapusă. Cu toate acestea, lama nu are urme vizibile de tăiere sau semne de uzură, ceea ce sugerează că a avut un scop ceremonial sau simbolic, potrivit declarației.

CITEȘTE ȘI:

Arheologii au descoperit 70 de cărţi de metal care ar deţine secretele

Descoperiri arheologice spectaculoase în biserica Sfântul Mihail

Related posts

Leave a Comment