20 de instituţii de cercetare-dezvoltare vor beneficia de fonduri europene de 142 milioane de euro

În domeniul cercetării, au fost semnate, marţi, contracte de infrastructură publică în valoare de 142 milioane de euro, finanţate prin Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice (POS-CCE), Axa prioritara 2, din bugetul alocat operaţiunii “Dezvoltarea infrastructurii de cercetare dezvoltare publice”.
„Este un semnal extrem de important, pentru că noul model de creştere economică în România este în mod obligatoriu necesar să se fundamenteze, pe de o parte, pe investiţii, dar şi pe ceea ce înseamnă cercetare, inovare şi dezvoltare. Semnalul de astăzi pe care l-am dat este acela că avem încredere în cercetarea românească, avem încredere că prin ceea ce fac cei din domeniul acesta vor contribui la sporirea contributivităţii şi productivităţii acestei ţări, că ţara competitoare în UE”, a declarat premierul Emil Boc la ceremonia de semnare.
Acesta a avertizat că în cazul depăşirii termenelor în derularea contractelor finanţate din fonduri europene, pentru a nu se pierde resursele financiare alocate, contractele vor fi reziliate iar banii vor fi orientaţi spre alte proiecte.
„Am început să devenim foarte buni la depunere de proiecte, şi este un lucru îmbucurător. S-au făcut progrese la semnare de contracte, dar stăm încă foarte slab la capitolul implementare”, a mai atras atenţia premierul, arătând că, în prezent, deşi sunt semnate contracte de câteva miliarde de euro, plăţile efective pe toate programele operaţionale sectoriale totalizează doar 1,2 miliarde de euro.
Boc a mai spus că Executivul încearcă să simplifice procedurile de accesare. „În fiecare reuniune a Comitetului Interministerial pe fondurile europene mai simplificăm o procedură. /…/. Dar nu putem substitui munca dumneavoastră, care trebuie să fie în deplină legalitate şi transparenţă. Avem în vedere, de asemenea, modificarea pragurilor cu privire la achiziţiile publice pentru a ne pune în acord cu ceea ce există în Europa. Exact după regulile europene vom adopta şi legislaţia românească, tocmai pentru a putea asigura o mai bună absorbţie a fondurilor europene. Lucru care urmează să se întâmple în următoarea lună, printr-o decizie guvernamentală”, a precizat premierul.
Axa prioritară 2 a POS-CCE are ca obiective creşterea capacităţii de cercetare prin investiţii în cercetare-dezvoltare, stimularea cooperării dintre instituţiile de cercetare-dezvoltare şi inovare şi întreprinderi şi creşterea accesului întreprinderilor la cercetare, dezvoltare şi inovare. Aceasta beneficiază, pentru perioada 2007-2013, de o alocare de 646 milioane euro,
dintre care 536 milioane de la FEDER şi 110 milioane euro de la bugetul de stat. Bugetul său reprezintă 21% din POS-CCE şi aproximativ 3% din totalul fondurilor structurale şi de coeziune alocate României.
Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), care gestionează Axa 2, a deschis la competiţie 85% din fondurile alocate acesteia, valoarea contractelor semnate până în prezent totalizând 245 milioane euro, adică 60% din fondurile Axei.
De contractele de finanţare semnate vor beneficia 20 de instituţii de cercetare-dezvoltare publice din România:

1. Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi medicina Veterinară Bucureşti
2. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi
3. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj
4. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Pentru Electrochimie şi Materie Condensată -Incemc- Timişoara
5. Universitatea Valahia din Târgovişte
6. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Râmnicu Vâlcea
7. Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti
8. Institutul Naţional de Cerecetare Dezvoltare pentru Metale Neferoase şi Rare, Bucureşti
9. Institutul Naţional Cerecetare Dezvoltare Microtehnologie, Bucuresti
10. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Tehnică – IFT Iaşi
11. Universitatea din Craiova
12. Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi
13. Universitatea din Bucureşti
14. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială “Elie Carafoli” – INCAS Bucureşti
15. Universitatea de Vest din Timişoara
16. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara
17. Institutul de Boli Cardiovasculare ,,Prof. Dr. G. I. M. Georgescu” Iaşi
18. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie “Cantacuzino” Bucureşti
19. Institutul de Biochimie Bucureşti
20. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj

Related posts

Leave a Comment