Noaptea Muzeelor a adus împreună, la Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea, copii, părinți și bunici. Complexul muzeal și-a așteptat publicul cu o serie de evenimente special dedicate acestei ocazii.
Astfel, programul a debutat, la 16:30, cu oficierea unui parastas cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului, publicistului, savantului și politicianului Octavian Goga. Acesta a avut loc la ,,Mausoleul Iubirii”, fiind organizat în colaborare cu Mănăstirea “Nașterea Maicii Domnului” și a Maicii starețe, Inocenția.
Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan a împărtășit că prima dată a fost în vizită la Muzeul de la Ciucea încă pe când era elev și de atunci de fiecare dată revine aici pentru a se încărca cu energia aparte a locului, iar acest lucru l-a transmis și mai departe, vizitând locul cu proprii copii deja.
“Vreau să cred că atunci când vom vizita castele și muzee renumite din afară, impresionați fiind de ele, ne vom gândi că și noi, la Ciucea, avem un castel aparte” a mai spus Vakar Istvan.
Tema din acest an a ,,Nopţii Muzeelor” de la Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” a fost ,,Castelul de la Ciucea – simbolul peste timp al îmbinării armonioase a două culturi”.
În acest context, managerul complexului, Eduard Boboc a prezentat succint ,,Prietenia exemplară dintre Octavian Goga şi Ady Endre”, aducând un omagiu poeților.
“Sperăm ca toate cele petrecute astăzi, aici, să captiveze tânăra generație și atragă cât mai mulți vizitatori. De asemenea, pe viitor suntem deschiși să organizăm mai multe evenimente culturale de acest gen: seri de creație, momente artistice, recitaluri” a mai precizat directorul muzeului.
Într-o atmosferă degajată, unde scârțâitul vechiului parchet din lemn masiv i-a îndemnat pe elevii aflați în muzeu să se așeze comod pe jos și să intre în povestea interactivă a poetului cu regalitatea, jurnalistul Claudiu Pădurean, reprezentantul Alianței Națională pentru Restaurarea Monarhiei, a captivat, provocându-i cu întrebări pe cei mai tineri din sală, prin discursul său referitor la relația dintre Octavian Goga și Familia Regală.
Apoi, elevii Școlii Gimnaziale ,,Octavian Goga” Ciucea au recitat din opera lui Goga și a lui Eminescu.
Momente artistice de suflet au oferit și elevii Școlii Gimnaziale de Muzică ,,Augustin Bena” Cluj-Napoca care au dat glas impresionantului pian din sala principală a Castelului Goga.
Participanții la eveniment s-au bucurat și de câteva momente lirice, prezentate de către membrii Cenaclului literar – artistic ,,Sublim”.
“Pentru noi este o onoare să avem așa loc reprezentativ la Ciucea. Ne bucurăm de fiecare dată când sunt evenimente aici și ne mândrim cu asta” spune unul dintre elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială din localitate.
“Au fost emoții, dar m-am bucurat că am avut ocazia de cânta în incinta muzeului. Îmi place foarte mult” ne-a împărtășit și una dintre micuțele pianiste, Sophia Cebotari.
“Mie îmi place că e mult verde și îmi place și pianul… și cozonacul a fost foarte bun” a decretat cel mai mic participant la eveniment, Cristian, în vârstă de “aproape 5 ani”, care a bătut la pas tot domeniul și a amuțit de încântare, la propriu, la primele acorduri pianistice.
La final, cei prezenți s-au adunat în Casa de Oaspeți a Complexului și au degustat bucatele tradiționale pregătite de oamenii locului: sarmale și cozonac.
De asemenea, pe lângă expozițiile permanente, vizitatorii muzeului au putut admira și expoziții temporare:
– Expoziția literară și fotografică dedicată poetului Octavian Goga ,,Eu sunt o lacrimă târzie…”;
– Expoziția comemorativă de carte ,,Volumele lui Octavian Goga”;
– Expoziția de documente, fotografie și artă plastică ,,Octavian Goga – personalitate marcantă în literatura și politica românească interbelică”;
– Expoziția inedită de documente și carte ,,Prietenia dintre Octavian Goga și Familia Regală”.
După 18 ediții cu succes în rândul publicului iubitor de cultură și de frumos, evenimentul european Noaptea Muzeelor s-a desfășurat, la Cluj, sâmbătă, 13 mai 2023, sub patronajul Consiliului Europei, al UNESCO și al Consiliului Internațional al Muzeelor, find inițiat de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și reprezintând o modalitate de marcare a identității europene.
[…] Regalitate, istorie și momente artistice de suflet la Noaptea Muzeelor, la Ciucea […]