Zeci de mii de români au semnat Petiţia “Să tăiem şi din banii parlamentarilor!”

Peste 41.000 de persoane au semnat petiţia iniţiată de REALITATEA.NET şi REALITATEA TV şi cer solidaritate din partea aleşilor în faţa crizei.”Să le fie ruşine, numai că ăştia nu mai ştiu ce e ruşinea. Ar fi trebuit să le confişte averile şi aşa sigur că ţara ar ieşi din mizeria făcută de ei”, scrie unul dintre cei care au semnat petiţia.
“Să nu se mai mire premierul şi preşedintele pentru cheltuielile catastrofale din bugetul ţării, profesorii şi medicii vor deveni în curând eroul principal al romanului ”Cel mai iubit dintre pământeni” al lui Marin Preda, în varianta modernă şi…. multiplicată!”, spune Neluţu.
“Pentru ce rezultate au în activitatea lor, este enorm de mult. Propun returnarea cheltuielilor la bugetul de stat. O propunere normală. Stoparea plătilor salariale intregului aparat administrativ central şi supravegherea permanentă de către un audit de provenienţă UE, mai ales în zona decizională ce vizează cheltuiala banilor din bugetele statului”, scrie un alt cititor.
Un alt mesaj este la fel de critic cu mai marii ţării: “Este mai rău ca în comunism. Ei spun că noi, oamenii de rând, am făcut abuzuri în buget mărindu-ne salariile şi primind prime substanţiale şi tot ei fac găuri tot mai mari în buget, în an de criză”.

Ce spun politicienii

Cu indemnizaţii, deplasări interne şi externe, diurne, transport şi telefon, cei 333 de deputaţi români au cheltuit în total aproximativ 30 de mii de lei pe lună, adică 7 mii 300 de euro pe cap de deputat. În unele cazuri, aleşii depăşesc măsura şi ajung să cheltuiască chiar şi 10.000 de euro pe lună. De exemplu, democrat-liberalul Petru Călian a cheltuit, în martie, peste 38.000 de lei. Şi nu este singurul. Nelu Boţiş, tot de la PD-L, a cheltuit 36.480 de lei, udemeristul Varga Attila, 35.000, social-democratul Mircea Duşa 32.000, iar liberalul Cristian Adomniţei a depăşit şi el 30.000 de lei. În ceea ce priveşte factura la telefonul mobil, liberalul Relu Fenechiu se menţine în top. În martie a vorbit de 1142 de lei. La mică diferenţă este pesedistul Valeriu Zgonea, cu o factură de 1047 de lei.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că va sprijini reducerea cheltuielilor în Parlament. “Nu numai că vom fi solidari cu 25% din salariu, cât se va hotărî. Vom sprijini tot ce înseamnă reducerea cheltuielilor la Parlament”, a declarat Ponta.

Adrian Năstase, unul dintre cei mai plimbăreţi deputaţi, spune că aceste reduceri nu vor rezolva problemele României: “Fără îndoială, este o iniţiativă care cred că este foarte bună, dar eu nu cred, pe de altă parte, că trebuie să creăm iluzia că în felul ăsta se vor rezolva problemele”.

Radu Berceanu a declarat, sâmbătă, că este de acord ca, împreună cu ceilalţi membrii ai Guvernului, să renunţe la o parte din venituri. Întrebat dacă este dispus să facă un gest de solidaritate similar cu cel anunţat de preşedintele Traian Băsescu şi să renunţe la o parte din salariu sau din sporurile de parlamentar, Radu Berceanu a spus că trebuie să aibă o discuţie şi cu ceilalţi colegi, dar, în principiu, nu ar fi nici un fel de problemă să recurgă la acest gest. “Nu am niciun fel de sporuri ca parlamentar, că acum sunt plătit ca ministru. De când am început activitatea, noi am renunţat la un sfert. Dacă împreună cu ceilalţi colegi o să purtăm o discuţie de genul ăsta, nu am nici un fel de problemă. După cum ştiţi şi după cum scrie şi în Constituţie, membrii Guvernului sunt solidari, deci noi trebuie să o facem ca echipă. Dânsul e individual, o face singur”, a declarat ministrul Transporturilor.

Related posts

Leave a Comment