Vremuri tulburi


E o vreme tulbure, o vreme în care “spuma” s-a ridicat la suprafaţă. Spuma, nu crema. Spuma care trebuie aruncată, pentru că tulbură fiertura, făcând-o necomestibilă.Rezultatele bacalaureatul de anul acesta, le vedem cu toţii. Indiscutabil, “remarcabilele realizări” ale tinerilor care au încercat să-şi legitimeze eforturile anilor de liceu, sunt rodul “strălucitelor reforme”, promovate de “spuma” “inteligenţei româneşti”. Ce pot înţelege din gradul extrem de redus de promovare al bacalaureatului şi din faptul că suntem pe ultimul loc în ceea ce priveşte procentul celor cu studii superioare în cadrul naţiei? Mă gândesc să lansez următoarea sintagmă: Totul este reversibil. Potrivit ei, dacă hulitul sistem de dinainte de 1989 lansase un program de eradicare a alfabetismului, în prezent, spuma abililor noştri reformatori îşi concentrează eforturile într-o direcţie diametral opusă. Şi cred că e firesc: trebuie să fie în ton cu aberaţiile preţioase de o inestimabilă valoare teoretică şi practică, ale celui dintâi cârmaci al ţării, potrivit căruia “şcoala românească produce tâmpiţi”.
Formaţia “Sarmalele reci” a prevăzut şi a sintetizat această situaţie, în adevăratele versuri ale celebrului ei şlagăr:
“La ce bun să-nveţi atât limba română?
O vorbeşti cursiv de la doi ani …
Nu exagera nici cu matematica:
S-o ştii numai cât să nu te-ncurci la bani …

Ah ce frumos,
Viitorul luminos li se-arată celor idioţi!
Deci, fii supus faţă de cel mai sus pus!
Nu uita că ţara te vrea prost!”

Din toată bulibăşeala aceasta, în care scara românească de valori “este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire”, trag o concluzie şi, totodată – dacă situaţia va persista şi nu vom face nimic pentru a o schimba – pot oferi un sfat menit să aducă “supcesuri” nenumărate tinerilor:

Dacă vreţi s-ajungeţi mari,
Fiţi oieri sau marinari!
Uitaţi de filozofie!
Faceţi tinichigerie,
Faceţi-vă ospătari!
Cartea-i pentru …!
Şi ca să fiu în ton cu una din cerinţele probei de bacalaureat de la Limba română, specificaţi cuvântul suplinit de punctele de suspensie. Indicaţie: se referă la una din “perlele” capului ţării. Indicaţie suplimentară: prima literă este “g”.


[youtube=http://youtu.be/_IWdfRwkteU]

Related posts

Leave a Comment