Victor Miron, clujeanul care a devenit ambasador al lecturii de 10 ani

Clujeanul  Victor Miron a fondat o asociație, Cărțile pe Față, cu ajutorul căreia a creat două biblioteci mobile. Este vorba de dubițe dotate cu cărți, cu care străbate satele clujene și împrumută cărți celor dornici de lectură.

Clujeanul Victor Miron a început să promoveze lectura acum 10 ani, în anul 2014. La început, el a promovat mesaje pe rețelele de socializare prin care încuraja cititul în spații publice: în parcuri, în autobuze sau în cafenele, iar cititorii să devină, astfel, ambasadori ai lecturii. Ideea principală era de a dovedi faptul că cititul este o activitate dezirabilă. În jurul său s-a format o comunitate de pasionați de lectură care numără peste 10.000 de persoane.

Cei mai activi dintre membrii acestei comunități on-line au format o asociație, care a reușit să atragă finanțări din mediul privat și să dezvolte mai mult de 40 de proiecte culturale. Unul dintre aceste proiecte se numește Book Truck sau, pe românește, duba cu cărți. Este vorba de o bibliotecă mobilă, cu care voluntarii asociației Cărțile pe Față străbat satele clujene și împrumută gratuit cărți doritorilor de lectură. Costurile cu funcționarea bibliotecii mobile sunt acoperite din donații sau din sponsorizări private. Pentru acest an, Victor Miron și-a fixat o nouă țintă: să îi convingă pe membrii comunității sale să citească minim două cărți pe lună.

Related posts

Leave a Comment