Valori culturale româneşti pe scena europeană – Vioara Stradivarius în Europa


În perioada 11 – 14 octombrie 2009, în Spania, la Santiago de Compostela, capitala Regiunii Galicia, va avea loc o serie de evenimente sub genericul „Valori culturale româneşti pe scena europeană – Vioara Stradivarius în Europa“. Proiectul, realizat de Institutul Cultural Român (prin Direcţia Români din Afara Ţării), în parteneriat cu Asociaţia Puente Cultural Rumano-Gallego, Primăria din Santiago de Compostela şi Societatea Română de Radiodifuziune cuprinde două concerte extraordinare susţinute de violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail la Sala Auditorium din Santiago de Compostela (în zilele de 13 şi 14 octombrie) şi un atelier de creaţie.Concertele fac parte dintr-un ansamblu de evenimente muzicale menite să aducă vioara Stradivarius Elder-Voicu pe scene europene importante. În program figurează lucrări de Igor Stravinski, Bela Bartok, Claude Debussy şi Maurice Ravel. Atelierul de creaţie intitulat „Artişti în dialog” va reuni artişti şi creatori români din Spania, alături de compozitori, specialişti şi melomani interesaţi de arta contemporană românească.
Palmaresul lui Alexandru Tomescu numără peste 100 de premii I naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale, la concursuri de prestigiu. De-a lungul a peste 20 de ani de activitate concertistică, acordurile viorii tânărului muzician român au răsunat în cele mai mari săli de concerte ale lumii.

Peste 1000 de concerte în ţară şi în străinatate se regăsesc în cariera remarcabilă a pianistului Horia Mihail. De la vârsta de zece ani, când a debutat cu Orchestra Filarmonicii din Braşov interpretând Concertul în re major de Joseph Haydn, pianistul s-a aflat în postură solistică alături de mari orchestre ale lumii, în săli de concert renumite.
Celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu face parte din Patrimoniul Naţional al României. Instrumentul a intrat in posesia lui Alexandru Tomescu în noiembrie 2008, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii şi Cultelor, în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu”. Construită în 1702, vioara Stradivarius Elder-Voicu este una dintre puţinele viori Stradivarius din lume aflate încă în stare de funcţionare.
Manifestarea de la Santiago de Compostela se numără printre cele trei parteneriate cu asociaţii româneşti din străinătate, realizate în urma selecţiei organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, sub genericul „Fii creativ! Fii inovator! Fii european!” (februarie – aprilie 2009).

Related posts

Leave a Comment