Rusia susţine că va confirma garanţiile de securitate pentru Ucraina


În cadrul activităţii comune cu Statele Unite asupra noului acord START Rusia este dispusă să confirme garanţiile de securitate pe care i le poate oferi Ucrainei şi kazahstanului în volum integral. O declaraţie cu privire la oferirea de garanţii Ucrainei, îi aparţine şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.” În cadrul activităţilor desfăşurate în legătură cu noul acord START părţii ruseşti i se punea întrebarea dacă poate să asigure garanţiile de securitate, oferite Ucrainei şi Kazahstanului. Rusia este pregătită să confirme aceste garanţii în volum integral”, a spus Lavrov.
Comentând declaraţia Alexander Vershbow, asistentul secretarului pentru apărare al SUA pe probleme de securitate internaţională, prin care acseta a solicitat Rusiei să respecte normele legate de suveranitate şi integritate teritorialăîntărite în Memorandumul de la Budapesta din anul 1994, Lavrov a conchis că secretarul american a făcut o “declaraţie necuviincioasă”.
Memorandumul de la Budapesta din anul 1994, semnat 15 ani în urmă în timpul summitului OSCE din capitala Ungariei, prevedea garanţii de securitate Ucrainei şi Kazahstanului în schimbul renunţării statelor respective la arme nucleare şi aderarea la Acordul de neproliferare a armelor nucleare în caliitate de state non-nucleare.

Related posts

Leave a Comment