Un sanctuar din Sarmisegetuza Regia, vandalizat de pakistanezi

Unul dintre sanctuarele de la Sarmisegetuza Regia, capitala antică a Daciei, a fost vandalizat de niște muncitori pakistanezi. Ei au scrijelit pietrele dintr-una dintre incintele dreptunghiulare situate în dreapta zonei sacre.

Sanctuarele și fortificația de la Sarmisegetuza Regia reprezintă un sit aflat în patrimoniul mondial al umanității, înscris pe lista UNESCO. Sanctuarele dacice au fost distruse după ce orașul a fost cucerit de romani, în al doilea război purtat de împăratul roman Traian împotriva regelui dac Decebal.

Ruinele acestor temple reprezintă unul dintre cele mai importante monumente antice din România, iar vechile sanctuare atrag zeci de mii de turiști în fiecare an. Persoanele care au vandalizat sanctuarul au fost identificate duminică de angajații Poliției Orăștie, care au deschis un dosar penal. Muncitorii pakistanezi au declarat că au făcut acest gest ”din plictiseală”.

Pakistanezii nu sunt singurii care au comis asemenea acte de vandalism. Chiar la intrarea în fortificația care proteja sanctuarele, de-a lungul timpul, blocurile de piatră au fost scrijelite de români certați cu legea, care au dorit să lase, în felul lor, un semn că au trecut prin capitala Daciei antice. De asemenea, împrejurimile Sarmisegetuzei Regia au fost răscolite, de-a lungul deceniilor, de localnici dotați cu detectoare de metal, dornici să sustragă artefacte de metal vechi de două milenii. Multe dintre aceste artefacte, inclusiv kosoni – monede dacice de aur ori brățări dacice de aur, au ajuns pe piața neagră.

CITEȘTE ȘI:

Care este valoarea contabilă a Sarmisegetuzei Regia?

FOTO Sarmisegetuza romană, locul unde se vor pregăti în comun tineri arheologi din România, Germania, Austria și Marea Britanie

Related posts

One Thought to “Un sanctuar din Sarmisegetuza Regia, vandalizat de pakistanezi”

Leave a Comment