“Lumină și ritm” la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca invită publicul miercuri, 6 septembrie 2023, de la ora 18:00, la vernisajul expoziției „Bodosi Dániel. Lumină și ritm”.

Expoziția rămâne deschisă până în data de 24 septembrie 2023, de miercuri până duminică, inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.

Evenimentul dorește să aducă un omagiu pictorului Bodosi Dániel, de un talent excepțional, cu viziune unică și limbaj vizual inconfundabil, născut pe 27 iulie 1913, acum 110 ani, în Baraolt. De formație tâmplar, Bodosi s-a dedicat relativ târziu artei, dar determinarea, perseverența și forța sa creatoare constituie un exemplu pentru generațiile următoare. A studiat artele plastice la Budapesta, între anii 1941 și 1944, la Academia Regală Maghiară de Arte Frumoase, la clasa lui Rudnay Gyula (la fel ca László Gyula, Miklóssy Gábor, Barcsay Jenő și Hervay Zoltán). După o întrerupere forțată a studiilor, s-a reîntors în orașul natal, unde și-a întemeiat o familie și și-a dedicat viața artei, până la moartea sa, în 2006.

Deși opera sa acoperă o perioadă de șase decenii, este mărturia unei viziuni, a unui limbaj artistic și a unei abordări cromatice surprinzător de unitare. Picturile lui Bodosi dezvăluie spiritualitatea omului secui, o relație foarte strânsă om-natură, un caracter solid, înrădăcinat în moralitate și credință, iar peisajul nu este un simplu fundal al compozițiilor, ci un spațiu meditativ vibrant de atmosferă, aer și raze de lumină descompuse în spectrele lor. Personajele sale, deși surprinse în activitățile cotidiene ale vieții satului, sunt plasate într-un spațiu transcendent, mitic, care traversează granițele geografice ale Baraoltului, ridicându-le la înălțimea destinului uman universal.

La eveniment vor lua cuvântul vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Nastasă-Kovács și curatorul expoziției, Portik Blénessy Ágota.

Expoziția prezintă o selecție amplă de picturi, care reprezintă apogeul operei lui Bodosi Dániel, completată de o selecție mai intimă de autoportrete și portrete, care împreună conturează o imagine autentică a talentului incontestabil, a gândirii și a expresiei individuale.

CITEȘTE ȘI:

Spectacolele “Puck”, prezente la Zilele Culturale Maghiare și Verde de Bologa

Expoziție de spații paralele a reprezentanților fenomenului artistic contemporan

Related posts

Leave a Comment