UDMR, cu ochii pe scaunul lui Geoană


Senatorii UDMR au decis să se alăture PD-L în demersul de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, pesedistul Mircea Geoană. Maghiarii nu exclud interesul pentru scaunul astfel eliberat.Un lider UDMR ar putea deveni al doilea om în stat. Asta după ce senatorii Uniunii au decis să susţină demersul PD-L de revocare a lui Mircea Geoană din scaunul de preşedinte al Senatului. Iar udemeriştii nu neagă că ar putea fi interesaţi de acest post. „Respectăm o înţelegere în coaliţie cu partenerii noştri din PD-L, considerând normal să fim solidari cu ei. Avem majoritatea în acest moment”, a declarat pentru REALITATEA.NET, senatorul UDMR Verestoy Attila.
Acesta nu a exclus posibilitatea ca un senator al Uniunii să ajungă preşedinte al Senatului. „Cine vom ocupa postul de preşedinte al Senatului îl vom decide împreună cu colegii din PD-L, nu suntem în situaţia de a impune pe cineva, de altfel nici PD-L nu e în postura de a impune pe cineva. UDMR întotdeauna are pregătită o ofertă”, a declarat Verestoy, care a precizat că nu el va fi viitorul şef al Senatului: „Nu cred că se vor gândi la mine cei de la PD-L. Dacă s-ar pune teoretic problema, eu îmi ştiu limitele şi nu vreau să mă ocup de asemenea probleme”. Un alt nume care ar putea fi avansat de udemerişti este cel al senatorului Frunda Gyorgy.
Verestoy spune că nu se teme că pesediştii vor contesta schimbarea lui Geoană la Curtea Constituţională. „După ştiinţa mea, decizia se va lua printr-o hotărâre a Senatului, iar asta nu intră sub incidenţa Curţii. Nu sunt jurist, dar aşa ştiu”, a spus acesta.
La rândul său, preşedintele UDMR Marko Bela a declarat luni că atât preşedintele Senatului, cât şi cel al Camerei trebuie să fie reprezentanţi ai coaliţiei, dar nu a răspuns explicit dacă Uniunea doreşte să obţină a doua poziţie în stat, precizând doar că are colegi care ar face faţă cu brio acestei funcţii, informează NewsIn.
“Suntem într-o perioadă când este necesară o corelare cât mai bună între acţiunile şi proiectului Guvernului şi activitatea legislativă. Ne aşteaptă măsuri importante pe plan legislativ, proiecte de legi de reformă foarte importante şi din acest punct de vedere considerăm că ar fi benefic ca preşedintele Senatului, ca şi preşedintele Camerei să facă parte din majoritatea guvernamentală, fiindcă acest lucru ar asigura o bună corelare între planurile guvernului şi activitatea legislativă a Senatului, a Parlamentului. Suntem de acord cu continuarea demersurilor privind această schimbare”, a afirmat Marko.
Întrebat dacă funcţia de preşedinte al Senatului, în situaţia în care s-ar decide revocarea lui Mircea Geoană, ar trebui să revină UDMR, Marko Bela a răspuns doar că nu s-a discutat deocamdată cui ar reveni această poziţie. “N-am discutat cu colegii din coaliţie”, a adăugat el.
“Sunt sigur că am avea colegi (în UDMR – n.r.) care ar face faţă cu brio, dar n-am discutat acest lucru”, a precizat Marko, fără să afirme explicit dacă UDMR va cere în coaliţie să primească preşedinţia Senatului. “În ceea ce priveşte persoana (viitorului preşedinte al Senatului – n.r.), bineînţeles că vom avea o astfel de discuţie (cu partenerii de coaliţie – n.r.) şi vom vota după ce am convenit în legătură cu persoana, dacă ajungem acolo. Deocamdată discutăm despre revocare. Eu, în acest moment, nici nu aş vrea să mă refer la persoane, nu m-aş referi la persoana lui Mircea Geoană sau a viitorului preşedinte al Senatului, pur şi simplu e vorba de oportunitate”, a spus el.
La insistenţele presei de a răspunde dacă UDMR va solicita sau nu funcţia de preşedinte al Senatului, Marko a răspuns răzând: “N-am cerut, dar dacă dumneavoastră ne sugeraţi, eventual am putea cere”. “Când am vorbit de coaliţie, am vorbit despre cei care fac parte din coaliţie – şi de PDL, şi de UDMR”, a adăugat el, subliniindu-şi declaraţia iniţială, că preşedintele Senatului ar trebuie să fie un reprezentant al coaliţiei guvernamentale.

Related posts

Leave a Comment