Ucraina îi consideră pe separatiştii proruşi “terorişti şi criminali”. Parlamentul a modificat Codul Penal şi va înăspri pedepsele pentru aceştia

Kievul a adoptat azi o serie de modificări la Codul Penal, prin care sunt prevăzute pedepse mai dure pentru separatiştii proruşi. Reacţia Parlamentului ucrainean vine după ce separatişti au proclamat o “republică populară” la Doneţk şi au cerut alipirea la Rusia.Ucraina fierbe, după ce Parlamentul de la Kiev a adoptat, azi, o serie de modificări la Codul Penal, prin care sunt înăsprite pedepsele pentru încălcarea integrităţii teritoriale. Decizia vine pe fondul tensiunilor din estul rusofon al acestei ţări, care au culminat ieri cu proclamarea “republicii populare” de la Doneţk.
În replică, un număr de 231 de parlamentari au votat pentru introducerea unor amendamente la Codul Penal privind pedepse mai dure pentru persoanele care se fac vinovate de ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei, încălcarea integrităţii teritoriale şi înaltă trădare. Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, a anunţat că separatiştii proruşi vor fi trataţi ca “terorişti şi criminali” şi susţine că “Mai mulţi membri ai forţelor de ordine au fost răniţi, după ce manifestanţii au folosit arme de foc şi grenade”.
Situaţia este însă departe de a se fi liniştit în estul Ucrainei. În oraşe precum Doneţk, Harkov şi Lugansk, manifestanţii proruşi au atacat clădirile administrative şi cer alipirea la Rusia. O altă parte a manifestanţilor se taţii se pronunţă în favoarea federalizării ţării, o soluţie care este oficial susţinută de Moscova, dar respinsă categoric de Kiev.

Related posts

Leave a Comment