România va avea creştere economică şi în 2014. Care sunt previziunile FMI şi Erste Group

Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit estimările de creştere pentru regiunea Europei emergente până la 2,4% în 2014 şi 2,9% în 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza publicată în toamna anului trecut. Specialiştii Fondului Monetar Internaţional estimează că economia României va înregistra în acest an o creştere de 2,2%.Creşterea prognozată acum este identică cu cea inclusă în prognoza de toamnă a FMI. Totodată, au fost revizuite în jos estimările privind evoluţia preţurilor de consum. Acestea ar urma să crească cu 2,2% în 2014, faţă de estimările din toamnă, unde era vorba de un plus de 2,8%.

Fondul şi-a îmbunătăţit estimările în ceea ce priveşte regiunea Europei emergente, în care este inclusă şi România. Pentru această zonă, estimările de creştere au ajuns până la 2,4% în 2014 şi 2,9% în 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza publicată în toamna anului trecut. Şi în acest caz, la fel ca în cazul României, economiştii FMI se aşteaptă la o creşetere mai mică faţă de cea din 2013, când plusul a fost de 2,8%. La nivel global, FMI şi-a revizuit uşor în sus estimările privind creşterea economiei în 2014 şi în anul următor. Fondul prognozează că economia globală va creşte cu 3,6% în acest an şi cu 3,9% în 2015, cu 0,1 puncte procentuale mai mult în ambele cazuri decât în precedentele estimări ale sale.

Studiile specialiştilor Erste Group sunt ceva mai optimiste. Economia României va creşte într-un ritm de 3%, în 2014, după Polonia, care va înregistra cea mai bună performanţă a PIB, de 3,1%, dintre ţările Europei Centrale şi de Est, apreciază analiştii de la Erste. “Polonia ar trebui să înregistreze cea mai bună performanţă economică, cu o creştere de 3,1%, urmată de România, cu 3%. Economia României a crescut cu 3,5% în 2013, în principal datorită producţiei agricole neobişnuit de mari. Republica Cehă (2%), Ungaria (1,9%) şi Slovacia (1,7%) ar trebui să înregistreze creşteri mai mari decât anul trecut, în timp ce Serbia ar putea raporta o creştere mai lentă decât în 2013, de 1%. Croaţia nu poate decât să stagneze (0%), pe fondul restricţiilor fiscale, precum şi al problemelor privind competitivitatea şi piaţa exporturilor. Turcia ar trebui să crească cu 2,3%, după avansul de 3,8% din 2013, având în vedere incertitudinea economică internă, mediul mai puţin favorabil al pieţei externe şi rata de politică monetară mai ridicată”, arată analiza făcută de Erste Group.

Related posts

Leave a Comment