Ucraina este cuprinsă de febra electorală


Ucraina se află începând de luni, 19 octombrie, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc la 17 ianuarie 2010. Termenul acestei campanii electorale, spre deosebire de campaniile precedente a fost redus de la 120 de zile la 90 de zile.Rezultatele sondajelor de opinie din ultimele luni arată că favoriții acestui scrutin sunt liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, propus de opoziție și prim-ministrul Iulia Timoșenko.
Conform datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală din Ucraina, pentru organizarea scrutinului prezidențial din ianuarie 2010 este nevoie de 1,272 miliarde de grivne, iar legea bugetului de stat pe 2009 prevede pentru aceste alegeri doar 712 milioane de grivne.
Deja Comisia Electorală Centrală a început înregistrarea candidaților, iar dezbaterile electorale pot începe, deşi politicienii, principalii candidați și-au început deja campania prin spoturi publicitare.
Liderul ”partidului regiunilor” Viktor Ianukovici este plasat cel mai bine în sondaje, cu 28,7% din sufragii, iar actualul premier ucrainean Iulia Timoşenko beneficiază de 19% din opţiunile preelectorale. Actualul președinte ucrainean Victor Iușcenco este evaluat la 3%.
Cu șanse mari de accederea în turul doi era vizat fostul speaker al radei supreme, doar că tânărul politician Arsenie Yațeniuk a scăzut în popularitate în decurs de o lună de la 15% la 8%. Alți candidați sunt Petr Simonenko, sprijinit de câteva partide de stânga (3,6%); speakerul Vladimir Litvin (2,9%); omul de afaceri Serghei Tipigo(2,6%); reprezentantul forțelor de extremă dreaptă, naționalistul Oleg Teagnâbok (1%),
Politologii prognozează că în aceste alegeri Comisia electorală centrală ucraineană va înregistra estimativ 20 de aspiranți la cea mai înaltă funcție în stat.

Related posts

Leave a Comment