Turiștii speră că își vor putea petrece Crăciunul și Revelionul în pensiunile din Munții Apuseni

Pandemia a schimbat preferințele turiștilor. Mulți dintre cei care își petreceau vacanța de iarnă în stațiunile de schi din Austria sau în Paris, Roma sau Barcelona vor rămâne în țară și se vor caza în pensiunile din Munții Apuseni. Deja, multe dintre aceste pensiuni sunt rezervate pentru Crăciun sau Revelion, iar turiștii și proprietarii speră că regulile sanitare nu se vor înăspri și mai mult, în așa fel încât aceste vacanțe să fie puse sub semnul întrebării. Deocamdată, la data publicării acestui articol, sunt în vigoare restricții referitoare la activitatea restaurantelor, barurilor și cafenelelor.

Industria turismului a fost una dintre cele mai afectate de pandemie, din cauza măsurilor de distanțare socială menite să împiedice răspândirea coronavirusului. Însă această industrie a început să își revină în perioada de vară. Acum, proprietarii de pensiuni se pregătesc pentru un nou vârf, reprezentat de vacanțele de iarnă. În satul Mărișel, de exemplu, proprietarii vor pregăti mese tradiționale, de pe care nu vor lipsi preparatele din carne de porc, brânzeturile, pălinca, vinurile aduse de pe Târnave sau prăjiturile de casă. În sat, turiștii se vor bucura și de o tradiție aparte, cea a colindatului Junilor. Este vorba de cete formate din câte 12 tineri, conduși de un staroste. Unele dintre colindele junilor de la Mărișel au origini precreștine, spune etnologul Răzvan Roșu.

Tot în Mărișel, oamenii au amenajat un muzeu al satului, spune fondatorul Asociației Pelaghia, care promovează turismul în Țara Moților, Viorel Pleșa.

O altă destinație apreciată este reprezentată de comuna Sâncraiu, din apropierea Huedinului. Zeci de pensiuni își așteaptă oaspeții, spune primarul Andras Poka.

La mare căutare sunt stațiunile montane care au și pârtii de schi. Așa ar fi Mărișelul sau Băișoara din județul Cluj, Arieșeniul din județul Alba sau Stâna de Vale din județul Bihor.

Related posts

Leave a Comment