Patriarhul Partenie I, cunoscut în unele documente și drept Partenie cel Bătrân, a venit pe lume în Ioannina, din Grecia de azi. De tânăr, el a intrat în rândurile clerului ortodox, s-a călugărit, iar în anul 1609 a fost ales mitropolit de Anchilaos, azi orașul Pomorie din Bulgaria.
S-a făcut remarcat prin inteligența sa, iar în anul 1639, sultanul otoman l-a desemnat drept patriarh al Constantinopolelui, în locul patriarhului Chiril al II-lea Kontares, care stârnise suspiciunea musulmanilor prin faptul că era favorabil unei apropieri de Biserica Catolică.
Conducătorii Patriarhiei Ecumenice din acea perioadă erau favorabili unei apropieri față de Apus, cu speranța că Occidentul va aduce eliberarea creștinilor din Balcani de sub dominația musulmană.
În perioada patriarhului Partenie, Patriarhia Ecumenică acumulase datorii imense. Acestea au fost plătite de domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, astfel că patriarhul Partenie, în semn de recunoștință, a decis să ofere Mitropoliei Moldovei moaștele unui sfânt de seamă.
Au fost alese moaștele Sfintei Parascheva, care au fost aduse în 1641 cu mare pompă în Iași, pe atunci una dintre cele mai importante orașe cu majoritate ortodoxă din lume. Practic, Moldova susținea cu stipendii generoase cele mai importante biserici creștine din Orient.
Citește întregul articol AICI.
Citește și alte Pagini de istorie AICI.