Trofeul Festivalului Internațional de Folclor Montan din Zakopane, câștigat de clujeni

Grupul Tradițional de la Orman din județul Cluj a câștigat locul I, respectiv Trofeul Festivalului – Toporașul de Aur, la Festivalul Internațional de Folclor Montan din Zakopane, Polonia, ediția a 54-a.

Concursul, care s-a încheiat joi, 24 august 2023, cu festivitatea de premiere, s-a desfășurat pe trei secțiuni: tradițional, artistic și stilizat, iar clujenii au fost înscriși la prima categorie, tradițional. Astfel, au pus în scenă un obicei-ritual pastoral și de fertilitate, prezent până nu demult în comunitățile tradiționale din județul Cluj, numit „Împreunatu’ oilor”.

În această competiție internaţională a tradiţiilor folclorice s-au întrecut 16 grupuri din 13 țări (Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Georgia, Macedonia, Serbia, Slovacia, Turcia, Ungaria, Italia, România, Mexic și Polonia), clujenii reușind să impresioneze juriul prin prestația lor.

Obiceiul arhaic, prestația jucăușilor și virtuozitatea instrumentiștilor au făcut ca Grupul „Tradiții ormănene” să fie remarcat de specialiști, care au acordat și un premiu special „In Memoriam Jeana Roche” pentru ineditul obicei prezentat în festival, „Păpăluhăra”.

„Tradiții ormănene” a fost înființat în primăvara anului 2016, la inițiativa doamnei Aurora Cozma, coordonatoarea acestuia, o iubitoare a obiceiurilor și tradițiilor din satul natal, sub îndrumarea regretatului etnomuzicolog Prof. Dr. Mircea Cîmpeanu.
Comunitatea a răspuns cu entuziasm acestui demers și, până în prezent, grupul a avut numeroase participări în cadrul unor spectacole și festivaluri de folclor, atât la nivel județean, cât și național. Totodată, grupul are o lungă colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

În ultimii ani, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj a pus un accent deosebit pe promovarea culturii tradiționale din județul Cluj

Astfel, Grupul Tradițional de la Negreni s-a bucurat și el de succes, anul trecut, obținând patru premii la Festivalul din Zakopane, Festival Internațional de înaltă ținută.

CITEȘTE ȘI:

Grupul „Tradiții ormănene” ne reprezintă la un Festivalul-Concurs Internaţional de Folclor Montan

Ansambluri folclorice din județele Cluj și Mureș, la Festivalul „Jocu’ de pe Câmpie”

Related posts

One Thought to “Trofeul Festivalului Internațional de Folclor Montan din Zakopane, câștigat de clujeni”

Leave a Comment