Trei artiști internaționali expun la Centrul de Interes

Centrul de Interes propune 17 noi expoziții în sezonul de toamnă. Printre acestea, se numără și trei expoziții ale unor artiști internaționali. 

Iată informațiile primite la redacție:

Centrul de Interes vernisează noul sezon expozițional în data de 11 septembrie, între orele 16:00 și 20:00, invitând clujenii la cel mai mare eveniment de artă contemporană al toamnei. În premieră la Cluj vor expune o serie de artiști internaționali: Alfredo Pirri, unul dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani din Italia, Szűcs Attila, unul dintre cei mai importanți pictori ai artei contemporane ungare și fotograful belgian Tomas Bachot. În plus, curatoarea Valentina Valentini va prezenta la Cluj o avanpremieră parțială a unei expoziții ambițioase care explorează istoria artei video italiene și care va fi prezentată în 2021, în mari muzee din Roma și Milano. Programul este completat cu expoziții și proiecte care aduc în prim plan peste 30 de artiști și designeri români.

Focus Italia: Alfredo Pirri și Valentina Valentini

Sezonul expozițional de toamnă are un focus special pe arta contemporană italiană prin prezența în premieră la Centrul de Interes a artistului Alfredo Pirri, ale cărui lucrări au fost expuse în cadrul a 4 ediții ale Bienalei de la Veneția sau la MoMA din New York, și a curatoarei Valentina Valentini. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Consulatului Republicii Italiene la Cluj, iar la vernisaj va fi prezent Excelența Sa Consulul Onorific al Italiei la Cluj, Massimo Novali.

Friche și SPAȚIU INTACT vor prezenta în Sala ATRIUM de la etajul 4 o instalație de Alfredo Pirri, care face parte din ciclul lucrărilor ”Passi”, create de artist din 2003 până astăzi și expuse în locuri prestigioase precum Galeria Națională de Artă Modernă din Roma, Galeria Accademia din Florența sau Buncărul lui Tito din Konjic. La Centrul de Interes, Pirri va transforma podeaua Sălii ATRIUM într-o oglindă imensă pe care vizitatorii se vor putea plimba. La vernisaj, în spațiul instalației va avea loc performance-ul ”Broken”, cu participarea prim-balerinei Operei Naționale Române Cluj-Napoca – Andreea Jura, care va fi documentat de Mircea Abuțiu (foto) și Ioana Pop (video).

Proiectul curatoarei Valentina Valentini ”Il video rende felici: zapping fra la videoarte in Italia” va fi prezentat la SPAȚIU INTACT și e o avanpremieră parțială a unei expoziții de mare amploare care se va desfășura în 2021 în mai multe muzee din Italia. La Cluj vor fi prezentate lucrări video ale unor artiști importanți precum: John Baldessari, Jannis Kounnelis, Alighiero Boetti, Urs Lüthi, Giulio Paolini, Arnulf Rainer, Charlemagne Palestine, Rä Di Martino, Masbedo, Daniele Puppi sau Michele Sambin.

Expoziții și proiecte noi, dispuse pe mai multe etaje

BAZIS Contemporary va prezenta la etajul 4 al Centrului de Interes două expoziții personale ale artiștilor Szűcs Attila și Virgilius Moldovan. Szűcs Attila va prezenta o serie de picturi realizate în ultimii doi ani, în cadrul expoziției ”Transhuman Etudes”. Deși în centrul de interes al lucrărilor sale se află omul, picturile sale nu redau niciodată doar evenimente din orizontul realității vizibile, ci pătrund și în adâncul lor, accesând o lume de dincolo de om. Expoziția ”On discussion” a lui Virgilius Moldovan aduce în fața publicului o serie de sculpturi care i-au adus artistului recunoaștere internațională. Lucrările sale provoacă anxietate datorită dimensiunilor lor gigantice, nudității și ipostazelor grotești surprinse, și invocă în privitor păcatele cotidiene: sexualitatea, angoasele copilăriei, singurătatea, obscenitatea sau voyeurismul.

Tot la etajul 4, la CAMERA, artistul belgian Tomas Bachot invită publicul să exploreze Siria prin fotografii la 360 de grade realizate de cetățeni sirieni și publicate pe Google Maps. Neputința artistului de a fotografia într-o zonă de război e transformată într-o oportunitate de a privi prin ochii civililor.

La etajul 1, Galeria Nano prezintă expoziția ”Glitch” a artistei Andreea Hoha, care propune o sinteză între cele mai recente explorări din artele digitale (manipularea imaginilor numerizate) și una din cele mai vechi și laborioase tehnici artistice: broderia. Expoziția “Choose not a life of imitation!” de la A+ Project Space reunește lucrări din practica recentă a artiștilor Dumitru Gurjii, Mircea Modreanu, Ruxandra Tudoran, Andrei Tudoran, propunând abordări și medii artistice diverse: pictură figurativă, picto-obiect, instalație și video – ca documentare post-performance. În urma unui Open Call adresat studenților din România care folosesc în demersul lor artistic fotografia, CAMERA Project Space prezintă expoziția unuia dintre finaliști: Teodor Ștefan. Proiectul acestuia, ”Transient”, se caracterizează prin tema efemerității, înțeleasă trivalent: efemeritatea vieții de om, a clipei și a mediului sub influența factorului uman. O parte din artiștii aflați în programul de rezidență al Centrului de Interes (Robert Andacs, Cristian Avram, Vlad Paraschiv, alături de Zsolt Berszan) își vor prezenta lucrările la BAZIS Project Space, în cadrul expoziției ”The Magic Room”. ATELIER INTACT va găzdui expoziția colectivă ”Personal Nature”, cu lucrări semnate de artiștii Mircea Bozac, Carmen Belean, Andreea Hoha, Patricia Isip, Theodora Ispas și Diana Varga. Proiectul artistei Iulia Ghiță ”Hill in September” de la Friche atelier propune un mod de a vedea și de a înțelege viața ”așa cum e”, viziune pe care artista a regăsit-o ulterior și în teoriile filosofului elvețian Paul Haeberlin.

Atelierele artiștilor devin spații de expunere pentru o zi

Pentru o zi, atelierele artiștilor din Centrul de Interes se transformă în spații de expunere pentru alți artiști și designeri. La etajul 1 pot fi vizitate: atelier Andrei Budescu (instalația fotografică ”Vernacular Memory”), atelier Alex Mirutziu (proiectul ”Metraj ponderat”, în colaborare cu fashion designer-ul Adrian Vele), atelier Istvan Betuker (proiectul ”Once Upon a Time”, cu picturi de Marius Fodor), atelier comun Taisia Corbuț, Mathias Bar, Ada Muntean, Alexandru Smuczer și Csiki Aniko (proiectul ”Shared Uncertainties”). Și la etajele 3 și 5, ușile atelierelor vor fi deschise pentru public: atelier Istvan Cîmpan (proiectul ”Continuous Realism” de Mazerschi Sergiu Georgian) și atelier Adrian Ghiman (proiectul ”The Sunset Sleeps” de Corina Păcurar).

Program de vizitare și norme de acces

Vineri, 11 septembrie, expozițiile și proiectele de la etajele 1, 3, 4 și 5 vor fi deschise între orele 16:00 și 20:00. Accesul publicului se va efectua controlat și gradual, iar în momentul în care se atinge numărul maxim de persoane permis se va intra pe măsură ce alți vizitatori părăsesc spațiul expozițional. Începând din data de 12 septembrie și până în 17 octombrie, expozițiile de la etajele 1 și 4 vor putea fi vizitate după următorul program: de marți până sâmbătă, între orele 16:00 – 19:30. Intrarea e liberă. Vizitarea Centrului de Interes presupune respectarea regulilor de siguranță sanitară: verificarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei (la intrare), purtarea corectă a măștii de protecție, respectarea distanței de minim doi metri față de alți vizitatori. Mai multe informații pe www.facebook.com/centruldeinteres.

Related posts

Leave a Comment